Želimo da Evropa bude na našoj strani. Bićemo dosledni i ispunićemo obećanja. Kipar pripada Evropi. Povratićemo kredibilitet Kipra u Evropi i na međunarodnoj sceni. To vam obećavam – rekao je Nikos Anastasijades, koji je odneo ubedljivu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru. Poverenje mu je ukazalo 57 odsto građana.


Zvaničnici Evropske unije pozdravili su trijumf konzervativnog kandidata i lidera najveće opozicione desničarske partije u zemlji DISI, a njegovim uspehom pospešene su nade da će ubrzo biti potpisan sporazum kojim će za Kipar, članicu evrozone, biti obezbeđena neophodna finansijska pomoć. Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je Anastasijadesa na sastanku lidera desnog centra, koji je održan prošlog meseca u Kipru.

Kipar je zvanično prošlog leta zatražio paket finansijske pomoći, jer se njegov bankarski sektor bori s posledicama restrukturiranja duga u Grčkoj.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, koji je i sam član Evropske narodne partije, grupacije političkih stranaka desnog centra, u nedelju uveče je rekao da i lično i u ime čitave Komisije, pozdravlja pobedu Anastasijadesa. „Sa Anastasijadesom sam razgovarao odmah nakon objave rezultata i uverio ga da može da računa na konstantnu posvećenost Evropske komisije pružanju pomoći Kipru“, rekao je Baroso.

Odlazeći predsednik Kipra Dmitris Hristofijas, jedini komunistički lider države koja je članica EU, stopirao je pregovore o paketu pomoći od 17 milijardi dolara tako što je odbio da privatizacije budu deo sporazuma. Međutim, Anastasijades je uoči izbora u intervjuu za Njujork tajms takođe rekao da privatizacije treba da budu odložene za najmanje tri godine. Novi kiparski lider je ove izjave dao u okviru kampanje uoči pregovora o tome kako smanjiti paket pomoći, budući da bi 17 milijardi dolara, što čini 140 odsto BDP Kipra, bila prevelika suma koju bi zemlja morala da vrati. Nemačka tvrdi da dug ne bi smeo da prevazilazi sto odsto kiparskog BDP.

Kipar se suočava sa stopom nezaposlenosti od 15 odsto, kao i sa naglim porastom poreza i smanjenjem plata, ali Anastasijades neće imati mnogo prostora za manevar, tvrde analitičari, kada je reč o primeni mera štednji koje su preduslov za dobijanje paketa pomoći. Politički analitičari takođe naglašavaju da će biti potrebno kao nikada ranije da novi kiparski predsednik povrati poljuljano poverenje međunarodne zajednice u sposobnost Nikozije da ne samo primeni nepopularne mere štednje, već i strukturalne reforme.

„Sporazum do kraja marta“

Šef Eurogrupe Jeron Dijselblom, koji je predsedavajući sastanka ministara finansija evrozone, gde se odlučuje o dodeli pomoći Kipru, pozdravio je rezultat izbora. Ministri finansija Nemačke i Francuske zajednički su izrazili uverenje da će pregovori o dodeli paketa pomoći Kipru „ubrzo biti obnovljeni, te da će sporazum biti postignut do kraja marta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari