Kraljevske porodice i svetski lideri okupili su se juče na ceremonijama obeležavanja sto godina od kada je Velika Britanija ušla u Prvi svetski rat i od kada su nemačke trupe napale Belgiju. Povodom stogodišnjice držano je bdenje u Vestminsterskoj opatiji.


„Kada pomislite da su gotovo sve porodice i zajednice bile pogođene ratom, da je milion Britanaca izgubljeno u ratu, činjenica je i da sto godina kasnije, kada odajemo počast, mislimo na to i taj događaj prikladno obeležavamo“, rekao je Kameron za britanske medije, preneo je Bi-Si-Si.

Sto godina od početka Prvog svetskog rata obeleženo je i u Liježu u Belgiji, gde je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nakon ceremonije, izvestila je Beta, predsednik Srbije, koji je u Belgiju doputovao na poziv belgijskog kralja, položio je vence i cveće na spomenik kralju Albertu I, kao i na spomenik i grobove srpskih vojnika na savezničkom groblju Robermon.

Centralna svečanost održana je iznad grada u savezničkom memorijalnom centru. „Ovde u Liježu započet je jedan od najkrvavijih ratova u kojem je deset miliona ljudi izgubilo život, a isto toliko je bilo i izbeglica. Otpor koji je pružen ne može da sakrije rane koje su obeležile Evropu. Drago nam je da možemo da vidimo da su oni koji su bili neprijatelji danas prijatelji“, rekao je guverner provincije Lijež Mišel Fore, preneo je RTS.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je Belgija bila prvo bojno polje u Prvom svetskom ratu, ali je u Liježu „pružen solidan otpor“. On je takođe podsetio da su potom usledili „dani smrti“, kada su se borbama pridružili i francuski i britanski vojnici. Svečanosti u Liježu prisustvovao je i nemački predsednik Joakim Gauk. On se, kao prvi šef nemačke države u istoriji, u nedelju pridružio Olandu na ceremoniji povodom godišnjice Prvog svetskog rata u Alzasu.

Dopisnici podsećaju da među istoričarima i političarima ni do dana današnjeg ne postoji konsenzus u vezi s razlozima zbog kojih je došlo do rata, ali konsenzus postoji kada je reč o ljudskim gubicima i katastrofi koju je rat prouzrokovao. Kako se navodi, slični događaji će biti organizovani do 2018. u cilju boljeg razumevanja uzroka i posledica Prvog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari