Grad Užice omogućiće subvencije vlasnicima kuća kako bi poboljšali energetsku efikasnost svojih stambenih objekata. Za tu namenu u gradskom budžetu je izdvojeno četiri miliona dinara i to od sume koje je prikupljena naplatom ekološke takse.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Namera gradske uprave je da se tim subvencijama smanje štetne emisije, odnosno zagađenje vazduha u zimskom periodu kroz uštede u energentima, koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata. Procena je da u Užicu ima oko 13.500 individualnih ložišta, koja značajno doprinose aerozagađenju.

Konkursom, koji traje do 11. septembra i čiji su detalji dostupni na sajtu grada, predviđeno je da se individualni stambeni objekti nalaze u prvoj, drugoj i trećoj zoni grada, da vlasnici poseduju dokaz o vlasništvu kuće, da u njoj žive, da je taj objekat legalan i da vlasnik redovno plaća porez na imovinu.

Iznos pojedinačnog učešća grada je do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, a najveći iznos subvencije je 250.000 dinara sa PDV. Subvencije je namenjena za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju zidova, krovova i podova, kao i za nabavku i ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima.

Na osnovu redosleda prijavljivanja biće formirana rang-lista zainteresovanih, a ovlašćeni inženjer, koga će angažovati gradska uprava, kontrolisaće to da li je nabavljen odgovarajući materijal i da li su radovi adekvatno obavljeni. Na osnovu toga, komisija, koju će formirati gradonačelnik, zajedno će sa ovlašćenim inženjerom odabrati korisnike subvencija.

Zahtevi se podnose Gradskoj upravi, u kancelariji broj 9, a vlasnici kuća koji budu dobili subvencije dužni si da radove završe do 15. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari