Gradski_trg_CacakGradski trg Čačak Foto: Wikipedia/ Mihailo Jovanović

U Čačku je danas uvedena vanredna situacija zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja reke Rzav u Arilju sa koje se taj i još pet gradova snabdevaju vodom.

Restrikcije kojima je zabranjeno korišćenje vode iz vodovoda za zalivanje bašti, vrtova, parkova, pranje ulica i vozila uvedene su u Čačku pre 11 dana a posle uvođenja vanredne situacije, vršiće se dodatne kontrole kršenja propisanih mera.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je građanima više puta upućivan apel da racionalno koriste vodu, ali da su se oni oglušili na te molbe.

„Zalivaju bašte, voćnjake i teško stanje čine još težim. Još jednom ćemo zamoliti građane da se ponašaju u skladu sa situacijom“, rekao je Todorović novinarima.

Dodao je da je smanjen dotok vode sa regionalnog vodosistema Rzav u Arilju.

„U maju smo sa vodosistema Rzav primali 345 litara vode u sekundi, juče je to bilo 209, a jutros već 204 litra što situaciju čini jako teškom. Naša proizvodnja je na maksimumu, ali ukoliko se suša nastavi veliko je pitanje kako će situacija dalje razvijati“, rekao je Todorović.

Najavio je da će od nadležnih insititucija tražiti smanjenje biološkog minimuma na vodozahvatu na Rzavu kako bi se dobilo još 100 litara koji bi zadovoljili vodosnabdevanje svih pet gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari