U carstvu mirišljavih medenjaka 1Foto: privatna arhiva

Sve što zamisli, sve što poželi, sve što joj neko predloži, Mira Maljugić napravi u svojoj kućnoj radionici kolača

A za Novu godinu i Božić napravila je ponovo mnoštvo kolača, pre svega za prijatelje, među kojima su se našli neizostavni medenjaci.

Od medenjaka Mira pravi novogodišnje kućice, ukrašava ih veselim bojama za rođendane, a najlepši primeci spremaju se za svadbe. To su oni medenjaci, ukrašeni belim snegom od belanaca, koji ova kolačarka strpljivo ukrašava filom iz fišeka i sitno “veze” ko ručni rad.

Miriše iz Mirine kuhinje cimet, vanila, mirišu i neki novi začini pristigli iz Londona, gde Mira povremeno svrati da obiđe ćerku a posle se vrati sa torbama punim začina i novih recepata.

“Ja kolače pravim iz ljubavi i zanimacije, nisam napravila od toga posao ko neki, već radim za sebe i prijatelje. Uvek sam volela da pravim kolače, a medenjake kad pravim, to mi je terapija. Ukrašavam običnim belancetom, stavim u najobičniju kesu za zamrzivač i šaram. Ne koristim profesionalne alate. Stavim samo jednu kašičicu mase za ukrašavanje medenjaka i polako iscrtam , kao kad bih pisala olovkom”, objašnjava Mira Maljugić.

 

Njeni medenjaci su kao pokloni, mogu da budu ukrasi na jelci, na stolu, da se nekome daruju a pre svega da se pojedu jer su pravljeni sa medom i jestivi su.

“Da bi medenjak bio medenjak ne stavljam ni sodu birakbonu ni prašak za pecivo, da ne bi izgubili formu i da ne bi pucali. Koristim samo margarin, med, jaja, začine a glavni je cimet.
Smislila sam taj način i ne menjam ga. Mogu da ispečem i da budu i malo tvrđi, posebno ti za svadbe, jer tad mogu da stoje i po dve godine. Medenjake pravim najviše za decu, u obliku Deda Mraza, srndaća, jelena, Sneška Belića, kape, rukavica”, priča Mira.

Najveću veštinu Mira pokazuje u izradi medenjaka za svadbe. Ta srca ukrašena su slatkim vezom od belanaca, kao nekada štafiri devojaka u Vojvodin. izgledaju poput čipki i necanih zavesa, koje su krasiledomove naših baka.

Na pitanje kako pravi mednejake za svadbe, jer se ni razlikuju izgledom i lepotom rada i ukrasa kojima je njhova površina pokrivena, sagovornica Danasa kaže da tu još jedan sastojak ima ulogu.

“Dodajem kakao u te medenjake za svadbe. Na tamnijoj površini medenjaka onda se beli ukras od belanceta lepše istakne. Ima tu još nekih poteza, da posle pečenja premažem sve kolačiće jajetom i braon prehrambenom bojom. Medenjaci budu sjajni I dobiju glazuru. U novogodišnje medenjake ne dodejem kakao”, priča Mira.

Od testa za medenjake pravi i novogodišnje kućice, koje su popularne baš u vreme ovih praznika.

“Kada ispečem stranice i delove za kuću od medenjaka, prvo iscrtam sve stranice, pa ih onda spajam rojal filom. Kućica može da se gricka, kako ko voli, od odžaka do vrata. Ja pravim detalje, ograde oko tih kuća, drveće, na krovu iscrtavam ledenice. Čak i podloga, na koju stavim kućice, bude iscrtana. Ima tu sad savremenih tehnika kako se sve to radi ali stvarno to ne primenjujem, jer oni za koje radim zadovoljni su mojim ukrašavanjem. Meni je bitno da je sve to uredno”, priča sagovornica.

Mira Maljugić pravi i sitne kolače, ali voli samo ono što je neobično i tako ih sve ukrašava i oblikuje. Nekada su to kolači u obliku šišarke na listu kupusa, pa kuglice od kikirikija koje je poređala kao jelku sa brokolijem i kupusom.

Voli i ukrase od latica ruža, kandirane trešnje, ružinu vodicu, razne esencije a sve to stane na torte, kolače i posluženja.

Omiljena joj je torta mimoza, koja ima kore kao za reformu a prelivena je prženim šećerom, preko koga ide čokolada i kuvani fil sa žumancima i čokoladom.

Svojevremeno je osvojila na Sajmu hrane i pića u Beogradu, u organizaciji časopisa Praktika, drugu nagradu za izgled torte a svoje sugrađane, Zrenjanice osvojila je odavno svime što radi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari