Najveća Svetosavska akademija u Braničevskom okrugu, posvećena najcenjenijem duhovnom preporoditelju srpskog naroda, održana je po tradiciji u naselju Bradarac nadomak Požarevca uz učešće eminentnih umetnika koji se bave očuvanjem naše duhovne tradisije.

Pod pokroviteljstvom grada Požarevca, dvanaestu po redu Svetosavsku akademiju organizovali su manastir Rukumija i Mesna zajednica „Bradarac“. Svečanost je počela himnom „Bože pravde“ u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Akademskog hora „Collegium musicum“ pod dirigentskom upravom Pavla Medakovića.

Centralnoj svetosavskoj svečanosti prisustvovali su gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Žarko Pivac, predstavnici Vojske Srbije i janog života. O najvećem duhovnom preporoditelju srpskog naroda Svetom Savi besedio je starešina manastira Rukumija, otac Simeon. – Sveti Sava je utemeljio pravoslavnu veru u našem narodu, on je iskorenio i odbio od srpskom naroda sve zapadne i druge jeresi i utvrdio narod svoj u istočnjačkom pravoslavlju, rekao je pored ostalog poznati duhovnik, otac Simon. Time je on namoćnije uticao na opredeljenje istorijske sudbine srpskog naroda. Sveti Sava je najumniji prosvetitelj našeg naroda koji je nerazdvojno vezao prosvećenje i vaspitanje naroda svog sa verom u Hrista Gospoda“.

Pored elitnih muzičkih ansambala, svojim muzičkim nastupom prisutne je oduševio maestralni kompozitor i frulaš Bora Dugić. Stihove o Svetom Savi kazivali su Kuzman Krstović i Marija Miljković a narodne igre izvelo je Kulturno umetničko društvo domaćina „Bradarac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari