Forum beogradskih gimnazija organizovaće u četvrtak, 15. decembra štrajk upozorenja u znak solidarnosti sa profesorom matematike Šeste beogradske gimnazije Jovanom Kneževićem, koji je udaljen s posla zbog optužbi da je vršio psihičko nasilje nad učenicima.

Kako saznaje Danas, jednočasovni štraj će trajati od 13 do 14 časova, a članovi sindikata koji imaju u to vreme sedmi čas neće ga održati.

Štrajk upozorenja je simbolično nazvan „Sat ćutnje za budućnost prosvete“.

– Simbolično ćemo zaćutati jer je postalo opasno govoriti u učionicama s obzirom da se više ne zna kako bi ko mogao da izokrene i protumači reči nastavnika. Uputili smo poziv beogradskom odboru Unije sindikata prosvetnih radnika, sindikatu „Nezavisnost“, Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine i Forumu beogradskih osnovnih škola da nas podrže – ističu za Danas u Forumu beogradskih gimnazija.

U tom sindikatu kažu da su poslednjih godina nastavnici izloženi sve većim pritiscima koji dolaze, kako od učenika i roditelja, tako i od direktora škola.

– Jedan od primera je i naš kolega Jovan Knežević, više puta nagrađivani profesor matematike iz Šeste beogradske gimnazije, koji je odlukom direktora udaljen s posla jer je navodno onemogućavao učenicima slobodno kretanje sprečavajući ih da odu na odmor, pretio da će im dati težak pismeni zadatak, te im govorio da ne „zaklapaju“. Iako je reč o paušalnim tvrdnjama, bez konkretnih izjava svedoka ili datuma kada su se desili sporni događaji, direktor je odlučio da udalji profesora Kneževića s posla, a za to mu je bilo dovoljno pismo koje je dobio od nezadovoljnih roditelja – naglašavaju iz Foruma beogradskih gimnazija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari