U okviru 1. decembra, svjetskog Dana borbe protiv side, Savez studenata studija menadžmenta u Bijelom Polju, u saradnji sa savjetovalištem Doma zdravlja za borbu protiv side, organizovao je predavanje o zaštiti i borbi protiv AIDS. Prema procjenama Instituta za javno zdravlje, virusom HIV-a inficirano je 388 građana Crne Gore od 15 do 49 godina, a ove godine je otkriveno 11 novih slučajeva.

U cilju pravovremenog otkrivanja, prevencije, kontrole širenja infekcije i pružanje psihološke podrške oboljelim od HIV infekcije u bjelopoljskom Domu zdravlja već nekoliko godina postoji savjetovalište. Član savjetovališta Amra Lukač kaže da se kod njih sprovodi dobrovoljno savjetovanje, odnosno dijalog između klijenta i korisnika sa ciljem postizanja povjerenja i kasnije pravog medicinskog tretmana.

– Iskustva u tom pogledu prenijeli smo i bjelopoljskim studentima na predavanju povodom svjetskog Dana protiv side. Govorili smo i o rizičnom ponašanju klijenta, raznim vrstama infekcija, kao i prevenciji i obezbjeđivanju psihološke podrške osobama koje su inficirane, kaže Lukač. Ona je naglasila da se prijem klijenata obavlja ponedjeljkom i utorkom od 16 do 20 časova.

– Savjetovanje i testiranje je dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno. Dobrovoljnost se ogleda u tome da svaki klijent sam odlučuje da li će biti testiran ili ne. Povjerljivost znači da svi podaci koje klijent ostavi savjetniku su aposlutno tajni i stvar su njihovog odnosa. Cilj rada savjetovališta je dobrovoljno i anonimno testiranje, takođe, i promjena rizičnog ponašanja prema HIV infekciji, prije i poslije HIV savjetovanja i testiranja, kao i pružanje pomoći svim oboljelim i zaraženim od infekcije. Prije nedjelju dana dobili smo nove testove za rano otkrivanje prisustva HIV infekcije, a rezultati su gotovi za 30 minuta, kaže Lukač.

Portparol studija menadžmenta u Bijelom polju Ilija Rakočević kaže da Savez studenata kao studenska organizacija čiji su članovi mladi ljudi i ubuduće će nastaviti saradnju sa Doma zdravlja Bijelo Polje, odnosno njihovim savjetovalištem, s ciljem zaštite od ove bolesti. „ Zadovoljni smo prisustvom studenata, koji su pokazali veliko interesovanje, čime je postignut pun efekat onoga što smo zamislili“, kaže Rakočević.

Akcija u Priboju

Kancelarija za mlade Priboj organizovanjem ulične akcije „Koristim kondom i nije me stid“ na platou ispred hotela Lim obeležila je 1. decembar Svetski dan borbe protiv side. Cilj akcije bio je da se mladi upoznaju o prevenciji seksualno prenosivih i bolesti zavisnosti. Nakon održane akcije u saradnji sa pribojskim Domom zdravlja, mlađi vršnjački edukatori Kancelarije održali predavanje u srednjim i osnovnim školama. Završetak aktivnosti označila je žurka u kafe baru Amsterdam. Pre početka žurke organizovan karaoke kviz znanja „Misli zelenkasto“, a ulaznica za zabavu bila je zelena jabuka. D. G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari