Optimistički zvuči izjava Slavoljuba Blagojevića, predsednika crnotravske opštine, najmanje i jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji, da će puštanjem u rad prve mini hidroelektrane nedaleko od Tegošnice biti zaustavljena migracija stanovništva, koja je nekoliko decenija najveći problem ovoga kraja.

– Otvaranjem ovog objekta stvaraju se uslovi da se mladi vraćaju u zavičaj i da započne novi period u razvoju našega kraja – precizira Blagojević.

U ovom kraju planiraju da narednih desetak godina u potpunosti iskoriste bogat vodeni potencijal i sagrade 38 mini hidroelektrana. Prva mini hidroelektrana, ova kod Tegošnice, koju je sagradila beogradska „Eko energogrupa’’, ima kapacitet 650 kilovata i samo je jedna od šest elektrana koje će ovaj kolektiv podići na Vlasini i drugim rekama ovoga kraja.

Katastrom malih hidroelektrana, koji je Skupština opštine Crna Trava usvojila još 2007. godine, razrađena je gradnja svih mini hidroelektrana različitog kapaciteta. Tako bi tri bile do sto kilovata, 11 bi imale kapacitet od 100 do 200, deset od 200 do 500 kilovata, a 14 elektrana imale bi iznad 500 kilovata instalisane snage.

Vlasina, Čemerčica i Gradska reka planirane su za podizanje mini elektrana, a katastrom je određena gradnja ovih objekata u samoj Crnoj Travi, ali i Sastavu Reci, Gradskoj, Jabukoviku, Ruplju, Mlačištu, Ostrozobu, Gornjem i Donjem Garu, Brodu, Krstićevu i drugim selima ovog planinskog kraja. Ukupna instalisana snaga elektrana biće 20.120 kilovata, a godišnja proizvodnja oko 89,5 miliona kilovat-časova električne energije.

– Bilo je proteklih godina mnogo zainteresovanih za gradnju mini hidroelektrana, ali ti programi nisu realizovani zbog zakonskih barijera, koje su sada otklonjene – kaže Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari