Poljoprivrednici iz Bačke konačno su odahnuli – minulog vikenda u pojedinim regionima palo je izuzetno mnogo kiše. U Crvenki i njenoj okolini za tri dana palo je od 60 do 99,5 litara kiše po kvadratnom metru. Kiša je bila izuzetno obilna u nedelju uveče, pa je oko 20 sati zaustavila saobraćaj.

Poljoprivrednici iz Bačke konačno su odahnuli – minulog vikenda u pojedinim regionima palo je izuzetno mnogo kiše. U Crvenki i njenoj okolini za tri dana palo je od 60 do 99,5 litara kiše po kvadratnom metru. Kiša je bila izuzetno obilna u nedelju uveče, pa je oko 20 sati zaustavila saobraćaj. Na ovom području bilo je i grada, a eventualne štete, kao i štete od ispiranja zemljišta, biće utvrđene za dan-dva.
– Bio je ovo poslednji momenat da se prekine duga suša i njene posledice. Njivama je juče bilo teško prići, pa nemamo pouzdanih podataka o eventualnim štetama od grada. Padavine su spasonosne za sve useve, a što se tiče šećerne repe sada možemo konstatovati da je prošao kritični momenat. Zbog suše i pokorice preorano je gotovo 500 hektara, pa je pod ovim usevom ostalo 15.000 hektara – kaže za Danas Milan Martić, direktor sirovinskog sektora Fabrike šećera „Crvenka“.
U Somboru meteorolozi su u dane vikenda i juče ujutru izmerili ukupno 21 litar, a ratari kažu da je to minimum za razvoj useva. U pojedinim atarima u ovoj opštini bilo je nešto više kiše, u Aleksa Šantiću, na primer, izmereno je 30 litara po kvadratnom metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari