U delovima opštine Topola uvedena vanredna situacija zbog nedostatka vode 1Foto: Pixabay/ Michael Gaida

Na delu teritorije opštine Topola uvedena je vanredna situacija zbog nedostatka vode.

Mera se primenjuje u selima Vinča, Plaskovac, Meterize, Lipovac, Žabare, Mitrovčić i Vaganac, kao i u Varoš Topoli.

Predsednik opštine Topola Igor Petrović rekao je FoNetu da su u tim naseljima koja se snabdevaju vodom sa sistem javnog vodosnabdevanja uvedene restrikcije.

Ugroženo je 4.000 domaćinstava sa oko 11.000 žitelja, kojima će voda za piće i osnovne higijenske potrebe biti dopremana sa dve cisterne, rekao je Petrović.

On je istakao da Topola iz postojećih izvorišta dobija 27 litara vode u sekundi, ali da joj je potrebno između 35 i 40 litara.

To znači da Topola nema dovoljno vode. Postojeća izvorišta maksimalno crpimo, a vodu često neracionalno koristimo, rekao je Petrović

Petrović je rekao da će lokalna samouprava u selima u kojima su uvedene restrikcije cisternama dopremati vodu za piće i ličnu higijenu i da će na isti način biti dopremana voda za domaće životinje tamo gde je to potrebno.

Predsednik opštine Topola je rekao da je snabdevanje vodom otežano u svih 30 sela.

Javljaju nam da su presušili i bunari dubine 30 metara, što se nikada do sada nije događalo. Ukoliko se produži ovako nepovoljna hidrometereološka situacija problem snabdevanja vodom imaćemo na teritoriji cele opštine, kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari