Ne postoji bolji način da se izvade fleke nakon ispadanja iz Evrolige od trijumfa u večitom derbiju. Posle izgubljene bitke u najelitnijem rangu, crno-belima je preostalo da u ABA ligi potvrde petogodišnji primat. S tim u vezi, košarkaši Partizana mt:s su posle sinoćnje pobede nad Crvenom zvezdom Beograd nagovestili neke bolje dane i vedrije teme nakon Božićnih i novogodišnjih praznika (85:67).


Partizan mt:s – Crvena zvezda Beograd

85:67 (16:22, 27:14, 19:15, 23:16)

Hala: Pionir. Gledalaca: 4.500. Sudije: Dožai, Anzulović (Hrvatska), Vojinović (Srbija).

Partizan mt:s: Lo 11, Kecman 10, Raduljica 7, Miljenović 3, Lučić 15, Milosavljević 23, Katić 6, Bešović, Božić 2, Čakarević 8, Đekić, Anđušić.

Crvena zvezda Beograd: Čović 4, Cvetković, Ilić 8, Lazić 2, Nedović 7, Lešić, Subotić 6, Nikolić 2, Tomas 12, Milutinović 11, Popović B. 5, Popović P. 10.

 

Ipak, nije sve bilo tako lepršavo u igri srpskog šampiona. Crveno-beli su pokazali izvestan napredak u igri što su najbolje ilustrovali u prvoj četvrtini, ali i do odlaska na veliki odmor. Upravo su u tom periodu košarkaši Partizana delovali kao podređen tim. Zvezda je igrala kreativno, brzo i agresivno na liniji dodavanja, iz čega su proizašli brojni kontra napadi protkani atraktivnim zakucavanjima Nedovića i Milutinovića. Gosti su u jednom trenutku vodili sa devet poena razlike (11:20), jer njihov presing nakon lakih poena nije bio rešiv za crno-bele.

U dosta dopadljivom meču sa puno kontakata, Partizan je počeo da sustiže rivala koristeći, tako retko ove sezone, šut sa distance. Čakarević se najzad probudio, dok je Milosavljević pobrkao termine, pa se umesto u četvrtak razgoropadio se u duelu sa večitim rivalom. Pogađao je iz svih pozicija, često i iz nemogućih, a veliku pomoć imao je od Lučića. Upravo su njih dvojica raširili odbranu rivala i doprineli uvodnoj, a kasnije se ispostavilo i prelomnoj seriji (14:2). Osetivši da Zvezda gubi dah i da novajlija Tomas još uvek ne zna sve kretnje u napadu, domaćin je stao u zonu kojom je potpuno usporio igru Zvezde. Na sreću po domaćina Kecman je leđnim blokadama otvorio prostor za Raduljicu i Katića, dok se igra crveno-belih svela na prodore Čovića, čije povratne pasove Nedović i Milutinović nisu uspeli da iskoriste.

Stečena zaliha od petnaestak poena bila je dovoljna da domaćin uz atraktivnu igru, u kojoj se Milosavljević posebno isticao, totalo utiša Zvezdine navijače, a svoje dovede do stanja potpune ekstaze. U navedenim okolnostima, trener Vlade Jovanović pružio je u poslednjim minutima šansu i mladom Miljenoviću, koji će međutim od Nove godine najverovatnije na pozajmicu u Mega Vizuru.

Poruka Đuriću sa tribina

Navijači Partizana u drugom poluvremenu košarkaške utakmice više su se bavili previranjima u fudbalskom klubu gde su povicima otvoreno pružili podršku MladenuKrstajiću. Grobari su u više navrata skandirali „Đuriću odlazi“ i tako jasno istakli da predsednik Dragan Đurić mora da napusti klub. Istovremeno, u publici je bio i sportski direktor Krstajić kome su društvo pravili Ljubiša Ranković i Albert Nađ.

Svetislav Pešić: Da budemo kao Barsa

– Bili smo u meču sve dok smo igrali kvalitetno u odbrani. Još jednom se pokazalo da većina naših igrača nije spremna da u kontinuitetu igra na visokom nivou u defanzivi, a to je najvažniji segment u stvaranju dobrih rezultata. Neophodno je da talentovani igrači nauče da igraju odbranu na visokom nivou svih 40 minuta i da shvate kada je najpotrebnije napraviti prekršaj koji je sastavni deo svake igre. Fudbaleri Barselone igraju pre svega najbolju odbranu na svetu a tek onda prave bravure u napadu. Kad oni to mogu, onda bismo i mi trebalo da napravimo evidentan napredak u defanzivi. Ubeđen sam da ćemo od Nove godine imati znatno više pobeda jer pokazatelji idu nama u prilog – rekao je trener Crvene zvezde Beograd Svetislav Pešić.

Vlade Jovanović: Omeo nas je evroligaški pritisak

– Derbi je došao posle ispadanja iz Evrolige zbog čega smo imali veliki pritisak koji se najviše osetio u prvoj četvrtini. Uspeli smo da u nastavku utakmice nervozu pretvorimo u pozitivnu energiju, tako da smo odigrali na očekivanom nivou. Drago mi je što su Lučić, Milosavljević i Čakarević pokazali kvalitet dostojan crno-belog dresa. Bili smo bolji u svim segmentima igre i zasluženo smo pobedili – istakao je nakon trijumfa trener Partizana mt:s Vlade Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari