U Đakovici predstavljen zajednički albansko kosovski bukvar 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U Đakovici je danas predstavljen zajednički albansko kosovski bukvar koji će se od ove godine koristiti u nastavi na albanskom jeziku na Kosovu i u Albaniji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je „sudbina albanske škole usko povezana sa sudbinom nacije“.

„Danas je i naš narod ujedinjen ovim bukvarom… Samo zajedno, rame uz rame jedni sa drugima, možemo unaprediti naše interese za razvoj i napredak u svakoj oblasti…“, rekao je Kurti.

Kazao je i da je neophodno nastaviti sa primenom političke ideje u razvojnim programima i politikama i u zajedničkim obrazovnim i vaspitnim aktivnostima.

Ministarka obrazovanja Kosova Arberie Nagavci je rekla da je izrada zajedničkog albansko kosovskog bukvara “ istorijski trenutak“ jer se, kako je ukazala, time svim učenicima Albancima obezbeđuje jedinstveni tekst.

Dodala je da će od oktobra 2022, „studenti od Kosova do Albanije, i obrnuto, moći da studiraju bez ikakvih administrativnih problema“.

Ministarka obrazovanja Albanije Evis Kuši je izjavila da je među najboljim stvarima koje su uradili dva ministarstva obrazovanja i dve vlade, taj bukvar.

Ocenila je zajednički bukvar kao veoma kvalitetnu knjigu koja, kako je napomenula, najbolje odražava obrazovna, kulturna i društvena kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari