Predsednik Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu, pisac i publicista Ivan Nikolov, postao je dopisni član Bugarske akademije nauka i umetnosti. – U obrazloženju piše da sam dopisni član Akademije postao zbog mog velikog doprinosa razvoju građanskog društva u Srbiji, doprinosa jačanju veza bugarske manjine s maticom i razvoju bugarske poezije – kaže Nikolov, kome je juče u Bosilegradu uručena diploma o proglašenju za dopisnog člana Bugarske akademije.

Predsednik Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu, pisac i publicista Ivan Nikolov, postao je dopisni član Bugarske akademije nauka i umetnosti. – U obrazloženju piše da sam dopisni član Akademije postao zbog mog velikog doprinosa razvoju građanskog društva u Srbiji, doprinosa jačanju veza bugarske manjine s maticom i razvoju bugarske poezije – kaže Nikolov, kome je juče u Bosilegradu uručena diploma o proglašenju za dopisnog člana Bugarske akademije. Nikolov je osnivač i urednik mesečnika „Bilten“ koji izdaje KIC. Objavio je četiri knjige na bugarskom jeziku, tri knjige poezije i istorijsko-politički esej „Bugari u Jugoslaviji – poslednji versajski zatočenici“. Ivan Nikolov je do sada objavio više od 400 članaka, rasprava, kritika i eseja u listovima i časopisima u Bugarskoj, Rusiji, Italiji, Austriji i Srbiji.
Kladovo – Boraveći u istočnoj Srbiji, Trajanovim „stopama“ na Đerdapu kretala se grupa nemačkih i naših turističkih novinara. Poslenici sedme sile bili su u prilici da u panoramskom razgledanju naše i rumunske obale sa šetnog broda AD „Đerdap-turist“ iz Kladova, vide bogato antičko arheološko nasleđe od pre dva milenijuma – rimski kastrum Dijana koji se ubraja u red najvećih i najbolje očuvanih rimskih vojnih utvrđenja na gornjomezijskom limesu, stari put i čuvenu Trajanovu tablu koju je za sada moguće videti jedino sa Dunava. Poseban utisak na strance ostavio je i prolaz kroz našu brodsku prevodnicu na Hidroelektrani „Đerdap I“. Novinarima iz Nemačke i Srbije domaćini su bili Turistička organizacija Srbije i kladovski AD „Đerdap-turist“, koji su prezentovali turističku ponudu Kladova za ovo leto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari