Litvanija je spremna da se suprotstavi ostatku EU zbog odluke da se pokrenu pregovori o partnerstvu sa Rusijom, rekao je juče litvanski ministar spoljnih poslova Petras Vajtiekunas. Predsedavajuća EU Slovenija želi da joj ministri spoljnih poslova Unije na sastanku utorak u Luksemburgu daju mandat za otvaranje pregovora sa Moskvom o uspostavljanju širokog partnerstva pre samita EU-Rusija u junu.

Litvanija je spremna da se suprotstavi ostatku EU zbog odluke da se pokrenu pregovori o partnerstvu sa Rusijom, rekao je juče litvanski ministar spoljnih poslova Petras Vajtiekunas. Predsedavajuća EU Slovenija želi da joj ministri spoljnih poslova Unije na sastanku utorak u Luksemburgu daju mandat za otvaranje pregovora sa Moskvom o uspostavljanju širokog partnerstva pre samita EU-Rusija u junu. Litvanija traži da mandat mora da uključi garancije o energetskom snabdevanju, rusku saradnju u slučaju nestalog litvanskog biznismena, kao i korak Moskve ka rešavanju „zaleđenog konflikta“ u toj bivšoj sovjetskoj republici. Vajtiekunas je insistirao da će Viljnus tražiti da pitanje mandata ne bude na dnevnom redu u Luksemburgu ako svi njegovi zahtevi ne budu ispunjeni.
Bukurešt – Nasljednici porodice Nikolaea Čaušeskog, nekadašnjeg predsjednika Rumunije, dobili su novu sudsku bitku, piše dnevnik Evenimentul zilej. Sud u Bukureštu obavezao je Nacionalni muzej umjetnosti da sinu Valentinu Čaušeskuu i Jovanu Mirči-Oprjanu, mužu Čaušeskuove kćerke Zoje, vrati 15 slika, tri grafike i devet predmeta od srebra i porcelana. Na presudu je moguće uložiti žalbu u roku od 15 dana. Najnovija presuda suda je dio prethodne presude, od 3. oktobra 2006, prema kojoj je potrebno da tužilac vrati sve konfiskovane predmete sinovima Nikuu i Valentinu, napominje dnevnik. Nikolae Čaušesku bio je predsjednik Rumunije od 1965. do smrti 25. decembra 1989, kada je strijeljan zajedno sa suprugom Elenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari