Opština Paraćin dobila je saglasnost Vojske Srbije za izradu urbanističkih planova za izletišta Grzu i Sisevac, na osnovu kojih će se nastaviti ulaganje u razvoj turizma. Kako je novinarima rečeno u opštini Paraćin, izrada planova bila je u blokadi skoro godinu dana zbog posebnih uslova Vojske usled blizine poligona Pasuljanske livade.

Opština Paraćin dobila je saglasnost Vojske Srbije za izradu urbanističkih planova za izletišta Grzu i Sisevac, na osnovu kojih će se nastaviti ulaganje u razvoj turizma. Kako je novinarima rečeno u opštini Paraćin, izrada planova bila je u blokadi skoro godinu dana zbog posebnih uslova Vojske usled blizine poligona Pasuljanske livade. To je sada, kako je rečeno, prevaziđeno i otvoren je put privatnim investitorima za ulaganja u izgradnju savremenih turističkih i rekreacionih kompleksa, a na opštini je da dalje gradi infrastrukturu. Na izletištima se planira izgradnja sportskih terena, bazena, hotela i ribnjaka. Opština takođe planira izgradnju puta Grza – Sisevac, koji je sada u vrlo lošem stanju, čime bi ova dva izletišta bila međusobno povezana kvalitetnom saobraćajnicom.
Kladovo – Zbog nepovoljne hidrološke situacije najveća dunavska hidroelektrana Đerdap 1 kod Kladova u januaru je Elektroprivredi Srbije isporučila manje struje nego što je planirano. Tako zbog manjeg dotoka Dunava u prošlom mesecu nije proizvedeno predviđenih 440 miliona kilovat-časova električne energije. Za razliku od Đerdapa 1, na Đerdapu 2 kod Kusjaka proizvedeno je planiranih 125 miliona kilovat-časova struje još polovinom meseca. Inače, trenutni dotok vode do turbina na Đerdapu 1 je 5,5 hiljada kubika u sekundi, što omogućava proizvodnju od 17,5 miliona kilovat-časova električne energije dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari