Izrael je juče lansirao špijunski satelit koji će pratiti događaje u Iranu, zemlji koju Izrael smatra glavnim neprijateljem, saopštili su zvaničnici Ministarstva odbrane. Satelit tipa „TECSAR“ naročito ja važan za Izrael jer može biti iskorišćen za praćenje iranskog nuklearnog programa, za koji se SAD i Izrael plaše da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja.

Izrael je juče lansirao špijunski satelit koji će pratiti događaje u Iranu, zemlji koju Izrael smatra glavnim neprijateljem, saopštili su zvaničnici Ministarstva odbrane. Satelit tipa „TECSAR“ naročito ja važan za Izrael jer može biti iskorišćen za praćenje iranskog nuklearnog programa, za koji se SAD i Izrael plaše da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja. Satelit operiše sa specijalnim radarskim sistemom, i omogućava bolji pregled nego postojeći sateliti tipa „Ofek“ koji koriste kamere, izjavio je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. „Satelit „TECSAR“ je prvi satelit ove vrste napravljen u Izraelu i u rangu je najnaprednijih svemirskih sistema u svetu“, kaže se u saopštenju. Sam razvoj i lansiranje ovakvog jednog satelita košta desetine miliona dolara, kažu zvaničnici. Satelit je težak 300 kilograma, piše u jučerašnjem izdanju izraelskog dnevnika Herec. AP
Vašington – Barak Obama, kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju optužio je juče, u programu televizije ABS „Dobro jutro Ameriko“, bivšeg predsednika Bila Klintona za pravljenje lažnog slike o njemu. Obama je izjavio da je Klinton pridobio deo njegovih glasača do „uznemiravajućeg“ nivoa, koji su podržali Hilari Klinton, njegovu glavnu rivalku za demokratsku nominaciju. Obama je izjavio da će se njegov tim kampanje direktno suočiti sa bivšim predsednikom. Kritike su usledile nekoliko dana pre preliminarnih izbora u Južnoj Karolini. Obami je preko potrebna pobeda u Južnoj Karolini ne bi li okrepio svoju kampanju nakon dva uzastopna poraza. „Bivši predsedniče, vi znate da vas svi mi poštujemo, ali vi ste agitovali za svoju suprugu do nivoa koji predstavlja teškoće“, izjavio je Obama. „Sve ovo je prosto postalo običaj i jedino što možemo da učinimo jeste da se direktno suočim s Bilom Klintonom kada on iznese izjave koje nisu potkrepljene činjenicama“. Klinton je nedavno izjavio da su Obamine tvrdnje da se konstantno protivio iračkom ratu „izmišljotina“ i da su glasovi sindikata u Nevadi koji su podržali Obamu savladani glasovima pristalica Klintonove.
Havana – Novi saziv kubanskog parlamenta mogao bi da najzad pošalje predsednika države Fidela Kastra u političku penziju ili zadrži na vlasti, budući da poslanici treba da odluče da li će ga ponovo izabrati za predsednika državnog saveta, organa koji sprovodi izvršnu vlast na tom karipskom ostrvu. Iako je izbor Kastra za poslanika na nedavno održanim parlamentarnim izborima bio sasvim logičan, ostaje pitanje da li će višegodišnji lider Kube biti kadar da preuzme svoje dužnost nakon osamnaestomesečne izolacije u koju se povukao usled zdravstvenih problema i preneo državničke dužnosti na mlađeg brata Raula. Kubanski političari istakli su u više navrata da žele da on ponovo stupi na državno kormilo, ali Kastro je proteklih meseci izrekao niz aluzija na račun penzionisanja i zdravstvenih komplikacija koje su ga sprečile da se aktivno uključi u nedavno sprovedenu predizbornu kampanju. Ipak, on je naglasio da ga umne sposobnosti nisu izdale, te da će esejima objavljenim u listu Granma i dalje pokušati da deluje na svest svojih sunarodnika. Na parlamentarnim izborima Kastro je glasao na nepoznatoj lokaciji, a potom su zvaničnici Centralne izborne komisije njegovog glasački listić dostavili na biralište u neposrednoj blizini središta vlade u Havani. Budući da takva praksa predstavlja novinu u odnosu na dosadašnje aktivnosti kubanskog lidera, analitičari smatraju da je njegovo zdravstveno stanje i dalje kritično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari