Predsednik ariljske opštine Zoran Mićović saopštio je da će izrada projekta za gasifikaciju Arilja i Požege biti završena do kraja februara ove godine. Inače, italijanska firma ACEGASAPS SPA, koja je strateški partner u gasifikaciju dve opštine, finansiraće novoformirano preduzeća Sigas d.

Predsednik ariljske opštine Zoran Mićović saopštio je da će izrada projekta za gasifikaciju Arilja i Požege biti završena do kraja februara ove godine. Inače, italijanska firma ACEGASAPS SPA, koja je strateški partner u gasifikaciju dve opštine, finansiraće novoformirano preduzeća Sigas d.o.o. za izgradnju gasovodne mreže i distribuciju gasa sa 300.000 evra. Novac je namenjen za izradu projekta gasifikacije Arilja i Požege, a prema rečima Mićovića, veliki deo Arilja biće gasifikovan do kraja ove godine.
Šabac – Iz opštinskog budžeta uloženo je osam miliona dinara u novu kotlarnicu Tehničke škole. Škola je time priključenje na gasovod što će pored ušteda u gorivu doprineti i čistijoj životnoj sredini. Direktor škole Čedomir Smiljanić podseća da su raniji kotlovi nabavljeni još pre tri decenije i da u učionicama temperatura nije mogla da pređe 12 stepeni Celzijusa. Inače, radi se o najvećoj šabačkoj školi s 1.050 učenika koja je obeležila stogodišnjicu postojanja i rada. Tehnička škola ima ukupno 6.000 kvadratnih metara korisnog prostora od kojih su 4.500 kvadrata učionički, a 1.200 radionički prostor. Predsednik opštine Miloš Milošević ističe da je cilj da do 2010. godine svaka od ukupno 75 škola na području opštine dobije savremene uslove za rad. Situacija je katastrofalna na seoskom poručuju gde mnogim školama nedostaju sanitarni čvorovi i siguran krov. Ove godine iz budžeta će za uređenje škola biti utrošeno 45 miliona dinara za seoske škole i 25 miliona dinara za srednje škole.
Leskovac – U selu Bobištu, gde ima oko 900 domaćinstava s oko 3.500 stanovnika, otvorena je ambulanta Doma zdravlja s apotekom. Prostorije ambulante na višegodišnje korišćenje ustupio je Goran Matić iz ovog mesta, koji živi u Švajcarskoj. U ambulanti će raditi lekar i jedna medicinska sestra.
Kragujevac – Primenom savremene digitalne tehnologije, odnosno novog sistema fiksne telefonije, više stotina domaćinstava u šumadijskim selima Ugljarevac, Ljuljaci, Kamenica, Veliki Šenj, Mala Vrbica, Pajazitovo i Kneževac dobilo je, u prva dva dana ove sedmice, bežične fiksne telefone. Narednih dana, poručuju iz kragujevačkog Telekoma, bežični fiksni telefoni biće aktivirani u selima na području varošice Stragari i opštine Topola. Očekuje se da će do kraja januara u Šumadiji bežične telefone dobiti 6.000 domaćinstava. Do kraja godine, novi sistem fiksne telefonije, koja je primenjena najpre u Šumadiji, imaće, procenjuju u Telekomu, oko 20.000 korisnika u centralnoj Srbiji. Priključak za bežičnu telefonsku liniju košta 10.000 dinara, s time što taj iznos može da se otplati u četiri jednake mesečne rate. U tu cenu uključeno je i dobijanje telefonskog aparata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari