Policija u Smederevu uhapsila je tri osobe osumnjičene da su falsifikovale isprave o fiktivnim licitacijama za motorna vozila, saopštila je danas policija. Policija je najpre 3. septembra uhapsila Milutina Petkovića (59) iz Ralje, a sutradan njegovog sina Dejana Petkovića (37) iz Požarevca, kao i Nenada Bogdanovića (33) iz Smedereva.

Policija u Smederevu uhapsila je tri osobe osumnjičene da su falsifikovale isprave o fiktivnim licitacijama za motorna vozila, saopštila je danas policija. Policija je najpre 3. septembra uhapsila Milutina Petkovića (59) iz Ralje, a sutradan njegovog sina Dejana Petkovića (37) iz Požarevca, kao i Nenada Bogdanovića (33) iz Smedereva. Osumnjičeni su, od početka 2004. do sredine 2006. godine falsifikovali dokumentaciju o fiktivnim licitacijama putničkih motornih vozila koje su, navodno, održane u Vojnom odseku u Zemunu, kao i u carinskim ispostavama u Subotici i Kraljevu. Na osnovu takve dokumentacije registrovali su 36 vozila, koja su prethodno nabavljana nelegalno, protivno carinskim propisima Republike Srbije. Takva vozila su zatim prodavali na teritoriji Srbije kao legalna.
Varšava – Poljski pisac kriminalističkih romana Kristijan Bala osuđen je na 25 godina zatvora zbog toga što je u jednom svom delu opisao ubistvo koje je, kako se ispostavilo, sam izvršio. U romanu koji je objavljen pre četiri godine Bala je do detalja opisao brutalno ubistvo jednog poljskog biznismena. Policija je otkrila da događaji u romanu imaju brojne podudarnosti s nerešenim slučajem ubistva iz 2000. godine, kada je u reci Odri pronađen leš jednog poslovnog čoveka. Tužioci su dokazali da je Bala maltretirao, mučio i na kraju ubio čoveka zbog toga što je imao ljubavnu aferu s njegovom ženom. Predstavnik za štampu suda u Vroclavu saopštio je da je Bala osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva ljubavnika svoje bivše supruge.
Vašington – Najnovije istraživanje Univerziteta u Virdžiniji pokazalo je da u većini brakova i dalje postoji podela na „muške i ženske poslove“, a žena čim uđe u brak preuzima ulogu kuvarice i spremačice. Međutim, dok nisu u braku muškarci se ponašaju potpuno drugačije, na šta ukazuje istraživanje koje je pokazalo da muškarci koji sa svojom partnerkom žive i pre braka više obavljaju kućne poslove nego kada stupe u brak. Istraživači smatraju da je to jedan od važnijih razloga što su vanbračne zajednice u Americi prošle godine imale prednost u odnosu na brak. Utvrđeno je, naime, da na taj način živi više od pet miliona parova. „Brak je tradicionalna institucija i on očigledno ima podjednak uticaj na sve. Čak i muškarci koji smatraju da su sa ženama u svemu ravnopravni, posle stupanja u brak često se ne ponašaju u skladu sa svojim stavom“, smatra sociolog Džordž Menson sa univerziteta Virdžinija. Naučnici su najnovije istraživanje obavili na 17.636 ispitanika iz 28 zemalja sveta koje je pokazalo da muškarci u proseku nedeljno obavaljaju kućne poslove oko devet sati, za razliku od žena koje za iste poslove utroše više od 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari