Više od 600 bivših i sadašnjih radnika vinarskog preduzeća „Rubin“ iz Kruševca potpisalo je punomoćje kojim ovlašćuju advokata da u njihovo ime pokrene postupak preispitivanja regularnosti isplate potraživanja od sadašnjeg vlasnika. U ovlašćenju datom advokatskoj kancelariji Branka Pavlovića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju, traži se da se uradi analiza poslovanja i nepravilnosti u vanberzanskoj prodaji akcija, tok spora između „Rubina“ i firme „Cosimeks“ i isplata otpremnina radnicima nakon privatizacije.

Više od 600 bivših i sadašnjih radnika vinarskog preduzeća „Rubin“ iz Kruševca potpisalo je punomoćje kojim ovlašćuju advokata da u njihovo ime pokrene postupak preispitivanja regularnosti isplate potraživanja od sadašnjeg vlasnika. U ovlašćenju datom advokatskoj kancelariji Branka Pavlovića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju, traži se da se uradi analiza poslovanja i nepravilnosti u vanberzanskoj prodaji akcija, tok spora između „Rubina“ i firme „Cosimeks“ i isplata otpremnina radnicima nakon privatizacije. „Cosimeks“ je sredinom devedesetih pokrenuo spor protiv Rubina zbog raskida ugovora o zajedničkoj proizvodnji štoka. Povod za pokretanje postupka, kako Beta nezvanično saznaje, jeste nagoveštaj da bi presuda protiv „Rubina“ u sporu sa kompanijom „Cosimeks“ mogla biti osporena, te da se nešto više od pet miliona evra, iz fonda od oko 7,5 miliona evra koje je „Rubin“ 2003. godine isplatio „Cosimeksu“, trenutno nalazi na posebnom računu. Smatrajući da pravo na taj novac pripada njima, jer je reč o sredstvima isplaćivanim pre privatizacije, radnici žele da spreče eventualno prisvajanje novca od strane novog vlasnika. Oni, takođe, traže da im se raspodeli 46 miliona dinara dobiti iz 2004. godine, jer je i ta dobit ostvarena pre privatizacije, kao i da se preispita cena akcija od 294 evra po kojoj je sadašnji vlasnik otkupio akcije malih akcionara. Spor između „Rubina“ i „Cosimeksa“ uticao je da ponude na prvom tenderu budu veoma niske, pa je on proglašen neuspelim.
Valjevo – Lista ljudi kojima će biti dodeljeno 76 stanova solidarnosti iz Habitat programa UN biće poznata tokom sledeće nedelje, izjavila je juče poverenica opštine Valjevo za izbleglice Jelica Simeunović. Ona je rekla da komisija za dodelu stanova namenjenih izbeglicama i socijalno ugroženim još razmatra konkursne prijave, kao i da je do zastoja u formiranju konačne liste došlo zbog „strogih, ali loše definisanih kriterijuma“. Izgradnju stanova, od kojih je 31 završen, a 45 bi trebalo da bude izgrađeno, finansiraće italijanska vlada kroz program saradnje SIRP (Settlement and Integration of Refugees in Serbia) UN programa Habitat. Simeunović je rekla da su pravilnici za dodelu tih stanova urađeni na nivou svih sedam gradova u Srbiji, ali nije usaglašen osnovni kriterijum o tome koliki je bio podstanarski staž izbegličkih porodica. Ranije je saopšteno da je osnovni kriterijum za dodelu stanova visina prihoda po članu domaćinstva, te da se stanovi iznajmljuju na tri godine, uz mogućnost produžetka ugovora o zakupu, dok mesečni zakup iznosi 1,2 evra po kvadratnom metru u dinarskoj protivvrednosti. Za stanove iz SIRP programa konkurisalo je 109 izbeglica i 108 socijalno ugroženih osoba. U okviru italijanskog programa saradnje SIRP do kraja godine bi trebalo da bude izgrađeno oko 670 stanova, ukupne vrednosti 15 miliona evra, u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Pančevu, Staroj Pazovi i Valjevu. Pored izgradnje stanova, italijanskim programom saradnje predviđeno je i sprovođenje plana podrške ekonomskoj i socijalnoj integraciji izbeglica i najsiromašnijih u tim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari