Devojčica stara dve godine i deset meseci, sa koeficijentom inteligencije 152, postala je najmlađa članica britanskog instituta Mensa, saopštio je taj klub natprosečno inteligentnih. Džordžija Braun iz Alderšota na jugu Engleske, primljena je u Mensu posle evaluacije dečijeg psihologa, koji je rekao da je „oduševljen“ njenim rezultatima, koji su na nivou deteta od pet ili šest godina.

Devojčica stara dve godine i deset meseci, sa koeficijentom inteligencije 152, postala je najmlađa članica britanskog instituta Mensa, saopštio je taj klub natprosečno inteligentnih. Džordžija Braun iz Alderšota na jugu Engleske, primljena je u Mensu posle evaluacije dečijeg psihologa, koji je rekao da je „oduševljen“ njenim rezultatima, koji su na nivou deteta od pet ili šest godina. Džordžija, ipak, nije najmlađa osoba u istorijatu organizacije natprosečno inteligentnih. Devojčica je šest dana starija od Bena Vudsa, koji je devedesetih godina prošlog veka bio član Mense. Do prijema Džordžije, najmlađi član kluba bio je dečak sa koeficijentom inteligencije 136 koji je u Mensu primljen 2005.
Karači – U OLUJI sa grmljavinom koja je zahvatila pakistanski grad Karači, poginulo je 43 ljudi, saopštili su juče policijski zvaničnici.
Više kuća se srušilo zbog obilnih kiša u nekoliko kvartova Karačija, izjavio je gradonačelnik Mustafa Kamal. Najmanje 20 osoba poginulo je na više mesta od strujnog udara pošto su došli u dodir sa pokidanim električnim vodovima dok je desetak ljudi poginulo kada su se krovovi njihovih kuća u Karačiju urušili zbog jakih kiša. Prema Kamalovim rečima u nevremenu je povređeno oko 200 ljudi.
Podgorica – Policija Crne Gore saopštila je da je u Bečićima uhapsila državljanina Srbije Miroslava Bjelivuka, rođenog 1976. godine, koga vlasti Srbije traže zbog izdržavanja desetogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog ubistva. Bjelivuk je prilikom hapšenja, kod sebe imao falsifikovanu ličnu kartu, a potom je predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici zbog sprovođenja postupka izručenja. Protiv njega će u Crnoj Gori, u redovnom postupku, biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave, navodi se u saopštenju.
Lisabon – Lažni sveštenik, koji je nekoliko godina neometano obavljao crkvene obrede na severu Portugala, uhapšen je usred ceremonije krštenja, javili su portugalski mediji. Prema navodima televizije Sik Notisijas star 34 godine, dve godine predstavljao se kao sveštenik i držao je mise i obavljao obrede sahrana i venčanja u parohijama Braga i Porto. Prevarant je uhapšen u crkvi nedaleko od Santo Tirsa, tokom ceremonije krštenja, navodi portugalska televizija. „To je bilo neverovatno, kao scena iz nekog filma“, ispričala je Sandra Azevedo, majka deteta koje je dovedeno na krštenje. Muškarac, čiji identitet nije otkriven, ispitan je u policiji u Santo Tirsu, a potom je pušten na slobodu do okončanja sudske istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari