U organizaciji Ujedinjenog narodnog pokreta srpstva i Pokreta veterana Srbije u Kruševcu će 5. maja biti osnovana „Garda svetog cara Lazara“ čiji će zavet biti „oslobađanje Kosova i Metohije“. U proglasu, naslovljenom „Kosovsko-metohijski boj. Rat do oslobođenja srpske svete zemlje“, pozivaju se „ratnici i dobrovoljci“ da se okupe u porti crkve Lazarice u Kruševcu 5.

U organizaciji Ujedinjenog narodnog pokreta srpstva i Pokreta veterana Srbije u Kruševcu će 5. maja biti osnovana „Garda svetog cara Lazara“ čiji će zavet biti „oslobađanje Kosova i Metohije“. U proglasu, naslovljenom „Kosovsko-metohijski boj. Rat do oslobođenja srpske svete zemlje“, pozivaju se „ratnici i dobrovoljci“ da se okupe u porti crkve Lazarice u Kruševcu 5. maja ujutro. U okviru događaja koji je najavljen kao Sabor srpstva biće održana smotra prvih hiljadu članova garde, a potom i njihov defile do Spomenika kosovskih junaka. Sabor u Kruševcu će, kako se dodaje, biti početak mobilizacije „koja će se proširiti celom Srbijom“.
Beograd – Novoosnovana nevladina organizacija Narodni patriotski savez „General Ratko Mladić“ najavila je da će 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, na Trgu Republike u Beogradu održati skup podrške haškom optuženiku. „Ime i delo vojskovođe, branitelja i heroja Ratka Mladića proteklih je godina izloženo raznim klevetama i lažima, kako od strane pojedinih zlikovaca u našoj zemlji tako i u inostranstvu“, navodi se u saopštenju Narodnog patriotskog saveza. Ova NVO na pomoći zahvaljuje predsedniku Srpske partije socijalista Siniši Vučiniću, advokatu Svetozaru Vujačiću i privredniku iz Frankfurta Zoranu Miletiću. Agenciji Beta je u Ministarstvu za državnu upravu rečeno da ova nevladina organizacija pod tim nazivom nije registrovana u tom ministarstvu, dok u Narodnom patriotskom savezu „General Ratko Mladić“ tvrde da su legalno registrovani. NVO mogu da se registruju i preko MUP Srbije.
Beograd – Udruženje novinara Srbije i Udruženje profesionalnih novinara Rumunije za oblast Karaš-Severin osudila su pretnje smrću dopisniku Politike iz Bukurešta Milanu Petroviću. Kako se navodi u saopštenju UNS, rumunska policija treba što pre da otkrije ko je iza višenedeljnih pretnji i uznemiravanja Petrovića. Pretnje dopisniku Politike počele su posle njegovih tekstova o bonitetu rumunske firme Kuprom koja je najpre kupila, a potom i odustala od preuzimanja RTB Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari