Norveška vladajuća Laburistička partija izglasala je juče zabranu kupovine seksualnih usluga u pokušaju da se zakon usredsredi na klijentelu. Prostitucija je u Norveškoj legalna, ali je podvođenje zabranjeno. Ulična prostitucija u norveškoj prestonici Oslu postala je sve vidljivija i agresivnija tokom proteklih godina, izazivajući pozive za njenu zabranu.

Norveška vladajuća Laburistička partija izglasala je juče zabranu kupovine seksualnih usluga u pokušaju da se zakon usredsredi na klijentelu. Prostitucija je u Norveškoj legalna, ali je podvođenje zabranjeno. Ulična prostitucija u norveškoj prestonici Oslu postala je sve vidljivija i agresivnija tokom proteklih godina, izazivajući pozive za njenu zabranu. Laburistička partija ima podršku svojih koalicionih partnera, socijalističke levice i partija centra koji zajedno poseduju 87 mesta od ukupno 169 u Parlamentu. Nju će, takođe, podržati opoziciona Partija hrišćana koja je i predložila uvođenje zabrane. „Većina partija u Parlamentu želi da se uvede zabrana na kupovinu seksualnih usluga. „Mi ćemo to i ostvariti,“ rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg. Opozicione partije Progres i liberalne partije bile su protiv zabrane, dok je Konzervativna partija ostala uzdržana. Švedska je uvela sličnu zabranu 1999. Pristalice kažu da će uvođenje zabrane kupovine seksualnih usluga obuzdati prostituciju bez kažnjavanja prostitutki, od kojih su mnoge siromašne i mlade strankinje koje su često primorane da se bave prostitucijom.
Luksemburg – EU je juče odlučila da obavesti grupe i pojedince zbog čega se nalaze na njenoj crnoj listi terorističkih organizacija. Cilj odluke je da se izbegne obaranje odluka Unije na sudovima, budući da je jedan od najvećih sudova EU prošle godine odbacio odluku da se zamrznu fondovi organizacije Narodni mudžahedini – oružanom krilu francuskog Nacionalnog saveta otpora Irana, jer to nije obrazloženo adekvatnim i pravednim razlozima. Grupa se nalazi na listi terorističkih organizacija EU i poslato joj je objašnjenje zbog čega je stavljena na listu. Na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu juče su dogovoreni razlozi za stavljanje na listu 29 drugih grupa i više od 30 pojedinaca. U saopštenju se navodi da će grupe i pojedinci koji se nalaze na listi biti lično obavešteni zbog čega su tamo. Razlozi će biti objavljeni samo pod uslovom da se grupa ili pojedinac s tim saglase. Na crnoj listi EU nalazi se i palestinski Hamas, Tamilski tigrovi iz Sri Lanke i Radnička partija Kurdistana (PKK).
Bukurešt – Rumuni će 19. maja glasati o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua, koga je parlament opozvao prošle nedelje zbog kršenja ustava, odlučili su juče poslanici. Basesku je na preksinoćnjem mitingu u Bukureštu izrazio očekivanje da će na referendumu koji treba da odluči o njegovoj političkoj sudbini dobiti poverenje građana. Predsednik Rumunije je odlukom parlamenta suspendovan na 30 dana. Pred 10.000 Rumuna okupljenih na Trgu ustava, ispred zgrade parlamenta, on je poručio da jedini izbor na referendumu o smenjivanju predsednika može biti ne. Basesku je rekao da on na referendumu neće predstavljati političke stranke, već građane Rumunije, od kojih je zatražio da ga ne ostave samog protiv „mafije tranzicije“, kao i protiv 322 parlamentarca koji su glasali za njegov opoziv a koji, kako je rekao, ne predstavljaju volju miliona Rumuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari