morskog navoza u brodogradilištu „Rajna – Dunav“ porinuli u vodu holandski brod „River dens“.Ovo novoizgrađeno samohodno plovilo proizvedeno u brodogradilištu u Kladovu dugo je 94, 5 , a široko 11,45 metara. ‘’River dens’’ ima gaz od 3,5 metra i može da preveze 176 kontejnera. Kladovski brodograditelji su računajući ‘’ River dens’’ u ovoj godini za holandskog poslovnog partnera uradili tri plovila, a tokom jeseni prema Roterdamu zaploviće i četvrta od ukupno sedam barži ugovorenih poslovnim aranžmanom sa brodovlasnicima iz Holandije.

morskog navoza u brodogradilištu „Rajna – Dunav“ porinuli u vodu holandski brod „River dens“.Ovo novoizgrađeno samohodno plovilo proizvedeno u brodogradilištu u Kladovu dugo je 94, 5 , a široko 11,45 metara. ‘’River dens’’ ima gaz od 3,5 metra i može da preveze 176 kontejnera. Kladovski brodograditelji su računajući ‘’ River dens’’ u ovoj godini za holandskog poslovnog partnera uradili tri plovila, a tokom jeseni prema Roterdamu zaploviće i četvrta od ukupno sedam barži ugovorenih poslovnim aranžmanom sa brodovlasnicima iz Holandije. Inače, brodogradilište “ Rajna – Dunav“ privatizovano je 2004. godine i zapošljava 220 radnika i kooperanata. Poseduje dve novopodignute proizvodne hale sa automatizovanom opremom za sečenje lima.
Bela Palanka – ‘’Dani banice’’, naziv je manifestacije takmičarskog karaktera koju treći put zaredom na ‘’Vrelu’’ organizuje Narodna biblioteka iz Bele Palanke pod pokroviteljstvom opštine. U pripremanju najbolje banice (pite) nadmetale su se ovoga puta 63 takmičarke iz Bele Palanke, Niša, Pirota, Niške Banje i Aleksinca. Najbolju pitu po oceni žirija pripremila je Dragana Milošević iz Donjeg Rinja kraj Bele Palanke, koja je rekla da je učestvovala prvi put i da nagradu nije očekivala.
– Za takmičenje sam pripremila pitu od domaćih kora sa koprivom ispečenom u glinenoj posudi-crepulji . Učestvovaću i ubuduće na ovakvim manifestacijama, jer je to dobro za očuvanje tradicije ovog kraja – kaže Miloševićeva. Na lepo aranžiranim stolovima na ‘’Vrelu’’, osim banica prezentovana su i ostala narodna jela ovog kraja, a sve sa ciljem da se sačuva tradicija i duh podneblja. Posetioci su tako mogli da probaju specijalitete kao što su bel muž, lovačka mućkalica, riblji specijaliteti, izvidjački pasulj, ali i razne mlečne proizvode, med… Održana je izložba ručnih radova Udruženja za očuvanje i negovanje starih zanata ‘’Miris zavičaja’’, kao i kulturno zabavni program. Sve je to organizovano u sklopu Kulturno-sportsko-turističkog leta u Beloj Palanci.
Šabac – Nakon mesec dana boravka u manastiru sv.Nikolaja, na Soko gradu, sa više od 200 mladih iz dijaspore, završena je šesta „Moba“. Mladi su radili na uređenju manastirskog kompleksa, a kroz druženje upoznavali jezik i veru svojih predaka. Organizovane su posete srpskim svetilištima, a priređivane su i zabave. Deca iz dijaspore imala su pun konfor, svaka soba u manastirskom konaku ima kupatilo, na raspolaganju su im bili bazeni, tereni za fudbal, košarku, odbojku, biblioteka… Ovog leta najzačajniji posao bila je izgradnja mini hidrocentrale, gde su mladi položili oko 400 metara cevi za pokretanje turbina. Centrala će osim manastira strujom moći da snabdeva i okolna sela. Inicijator „Mobe“ je vladika šabački Lavrentije, koji je slična druženja mladih organizovao i dok je bio na čelu Zapadnoevropske eparhije. Vladika Lavrentije početkom devedestih godina pokrenuo je izgradnju manastira sv. Nikolaja na Soko gradu i koji je za ovo vreme postao jedno od najposećenijih ne samo verskih, već i turističkih destinacija. Manastir se nalazi u blizini Ljubovije, a povezan je savremenim putem sa Drinskom magistralom.
Subotica – Nadležne službe u Subotici pokrenule su ovog leta pojačanu akciju suzbijanja ambrozije, s obzirom na to da je koncentracija polena od početka avgusta do polovine septembra veoma kritična. Na ovu biljku je alergično, prema dostupnim podacima, između 12.000 i 15.000 ljudi u Subotici.
Lokalna vlast je još početkom kampanje pozvala i građane da se uključe u akciju borbe protiv ambrozije, a otvorena je i posebna telefonska linija na kojoj se mogu prijaviti javne površine sa ambrozijom. Za manje od dve nedelje bilo je 110 prijava, u kojima su građani ukazali na 95 lokacija sa nepokošenom ambrozijom.
Inđija – Na teritoriji Opštine Inđija u okviru akcije „Novo drvo, novi život“ predviđeno je ozelenjavanje putnih pojaseva, parkova, prilaza naseljenim mestima, ozelenjavanje ulica, a ukupno će biti zasađeno 30.000 sadnica. Proletos je posađeno oko 1.100 sednica, a nažalost, 363 su se ili osušile, ili su ih slomili nesavesni građani.
U inđijskom Javnom preduzeću Komunalac kažu da će na jesen ponoviti akciju i da će jedan broj sadnica podeliti građanima koji žele da ih zasade u svoje dvorište i naravno, zalivaju i neguju. Akcija će se voditi i na nivou opštine u saradnji sa lovcima, ekolozima i pčelarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari