Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel izrazio je juče podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Govoreći u parlamentu o delovanju Slovenije u institucijama EU, Rupel je rekao da kada govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana pre svega ima na umu „zaključke iz Soluna i potrebnu ravnotežu između balkanskih država“.

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel izrazio je juče podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Govoreći u parlamentu o delovanju Slovenije u institucijama EU, Rupel je rekao da kada govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana pre svega ima na umu „zaključke iz Soluna i potrebnu ravnotežu između balkanskih država“. „Želim da Crna Gora, Srbija i BIH što pre počnu i zaključe pregovore o svojim odnosima s EU“, rekao je on. Rupel je dodao da se „Slovenija ponaša u skladu s uverenjem da će sve te države uskoro biti članice EU, zbog čega će Slovenija kao predsedavajuća EU, i kao dobar poznavalac prilika u regionu, biti uključena u programe razvojne pomoći i programe koji će ojačati njihov put u evroatlantske integracije“. On je istakao da će tome doprineti i delovanje Centra za evropsku perspektivu, kao i Regionalno partnerstvo Austrije, zemalja Višegradske grupe i Slovenije.
Belfast – Parlament Severne Irske bi trebalo do usvoji hitan zakon kako bi novi istorijski dogovor o podeli vlasti stupio na snagu. Lider Demokratske unionističke partije (DUP) Ijan Pejsli i predsednik Šin Fejna Džeri Adams dogovorili su se da od 8. maja počnu da dele vlast. Od lidera Donjeg doma Džeka Stroa i poslanika biće zatraženo da podrže Nacrt zakona koji odlaže podelu vlasti za šest nedelja zbog „vanrednih okolnosti.“ U međuvremenu javljaju se pojačane spekulacije da bi poslanik Džim Alister mogao podneti ostavku u DUP, jer se protivi njenoj izvršnoj odluci o podeli vlasti sa Šin Fejnom. Pejsli je u ponedeljak izjavio da će DUP u potpunosti učestvovati u novoj vladi, dok je Adams rekao da je reč o „novoj eri.“ Zamenik ministra partije Šin Fejn Martin Mekginis objasnio je da je iza samog dogovora koji je postignut u ponedeljak mnogo rada. On je objasnio da je od vitalnog značaja činjenica da će se DUP i Šin Fejn sada zajednički obratiti ministru finansija Gordonu Braunu kako bi pokušali da sastave ekonomski paket koji bi bio ponuđen Severnoj Irskoj.
Berlin – Kriminalni akti neonacista i drugih ekstremnih desničara u Nemačkoj dostigli su prošle godine najviši nivo otkako se 1990. ta zemlja ponovo ujedinila, prenela je nemačka štampa. Berlinski list Tagesšpigel juče je pisao da je prošle godine zabeleženo povećanje zločina i incidenata neonacista, registrovano je čak 18.000 izgreda i raznih vrsta nasilja. Od 18.000 incidenata 1.100 su bila dela nasilja, odnosno osam odsto više nego 2005, piše list pozivajući se na policijske izvore. Kao primer navodi se incident kada su u julu prošle godine ekstremni desničari u pokrajini Saksonija-Anhalt, na istoku zemlje, spalili knjigu „Dnevnik Ane Frank“, žrtve holokausta, što je izazvalo veliko negodovanje političara i antirasističkih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari