Tribinom o novinarstvu u Srbiji danas na kojoj su govorili Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik Bete, Dragan Bujošević, novinar NIN, Jelka Jovanović i Svetozar Raković, urednici Danasa, Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik Kikindskih i Bojan Tončić, novinar Danasa, u subotu je obeležen jubilej – izlaženje 500.

Tribinom o novinarstvu u Srbiji danas na kojoj su govorili Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik Bete, Dragan Bujošević, novinar NIN, Jelka Jovanović i Svetozar Raković, urednici Danasa, Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik Kikindskih i Bojan Tončić, novinar Danasa, u subotu je obeležen jubilej – izlaženje 500. broja Vranjskih, prvog nezavisnog lista na jugu Srbije. Gosti Vranjskih govorili su o tabloidizaciji srbijanske štampe, različitim pristupima izveštavanju i uređivanju i učenicima Gimnazije „Bora Stanković“, saradnicima lista Gimnazijalac.
Posetioce obeju tribina najviše je interesovalo u kojoj meri pisanje i uređivanje novina zavisi od centara moći, odnosno od interesa vlasnika. Odgovori gostiju bili su da je neophodno uspostaviti pravni sistem u kojem će novinari biti nezavisni, a političke elite odgovorne za to što čine.
Blace – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da će Srbija „pokazati svetu“ da je moderna zemlja koja deli evropske vrednosti, ali da ne dozvoljava da gubi teritoriju kao da nije evropska zemlja. „Sa tim uverenjem i učestvujemo u pregovorima i činimo apsolutno sve da odbranimo integritet Srbije i to je danas naš najveći zadatak“, rekao je Tadić novinarima u Blacu, gde je prisustvovao obeležavanju 90. godišnjice Topličkog ustanka. Tadić je, posle polaganja venca na spomen-obeležje ustanicima u selu Grgure kod Blaca, rekao da se Srbija „danas suočava sa novim izazovima i teškoćama vezanim za pregovore o budućem statusu Kosova“. Tadić je u Grguru prisustvovao parastosu koji je služio vladika niški Irinej za 20.000 ubijenih u kaznenoj ekspediciji koju su bugarski okupatori sproveli u Toplici 1917. godine, posle gušenja Topličkog ustanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari