Međunarodna konferencija pod nazivom Evropska lokalna liberalna politika održana protekle nedelje u Briselu bila je prilika da predstavnici lokalne samouprave Novi Bečej razmene iskustva o decentralizaciji vlasti sa učesnicima skupa. Susret je organizovala Evropska asocijacija liberalnih, demokratskih i reformističkih stranaka i Fondacija Fridrih Nojman.

Međunarodna konferencija pod nazivom Evropska lokalna liberalna politika održana protekle nedelje u Briselu bila je prilika da predstavnici lokalne samouprave Novi Bečej razmene iskustva o decentralizaciji vlasti sa učesnicima skupa. Susret je organizovala Evropska asocijacija liberalnih, demokratskih i reformističkih stranaka i Fondacija Fridrih Nojman. Prema rečima predsednika opštine Novi Bečej Milivoja Vrebalova, jedna od najčešćih tema bila je kako u zemljama u tranziciji, sa skromnim budžetima gradova i opština, sprovesti suštinsku decentralizaciju po pravilima EU.
– Predstavnici Komiteta regiona EU i drugi evropski političari pokazuju interesovanje za srpske opštine, saradnju i razmenu iskustava. Naročito je važan pristup fondovima EU. Učesnici konferencije pokazali su i interesovanje za razvojne planove koje opština Novi Bečej počinje da preduzima u cilju privlačenja kapitala. Dogovorena je saradnja u rešavanju problema vodosnabdevanja Novog Bečeja – ocenjuje Vrebalov.
„Predsednik opštine Novi Bečej susreo se sa zvaničnicima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Komiteta regiona EU koji se bave lokalnom politikom. Vrebalov je na konferenciji u Briselu bio jedini predstavnik Vojvodine“, kaže se u saopštenju SO Novi Bečej.
Novi Sad – Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić povodom 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, uručio je zahvalnice istaknutim pojedincima i organizacijama za njihovo izuzetno zalaganje tokom odbrane od poplava 2005. i 2006. godine. Zahvalnice su dobili potpredsednik IV APV Gabor Lodi, načelnik Opštinskog štaba civilne zaštite u Titelu Dušan Ivkov, general-major Stanimir Matijević, Centar za obaveštavanje Odeljenja za odbranu od poplava APV, Crveni krst Vojvodine i NIS Petrol – Rafinerija Novi Sad.
– Uspeli smo da se odbranimo od dva uzastopna talasa poplava upravo zahvaljujući tome što smo opštim entuzijazmom i zalaganjem nadoknadili nedostatak opreme i savremene tehnologije. Izuzetna opasnost i ekstremni vodostaji, kakvi se javljaju jednom u veku, uspešno su savladani i to bez ijedne ljudske žrtve, čak i bez ozbiljnijih povreda. Utoliko je naš uspeh veći jer smo u organizovanoj odbrani od poplava postigli rezultate kakve retko postižu i mnogo razvijenije, opremljenije i bogatije zemlje – rekao Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari