Ambasada SAD u Britaniji, koju posle 11. septembra 2001. smatraju jednom od glavnih meta ekstremista u Londonu, mogla bi biti premeštena na novu lokaciju, saopštili su juče američki zvaničnici. Ambasada u Londonu, jedna od najvećih zgrada američke diplomatije u kojoj radi više od 750 službenika u preko 600 soba na devet spratova, nalazi se od 1983.

Ambasada SAD u Britaniji, koju posle 11. septembra 2001. smatraju jednom od glavnih meta ekstremista u Londonu, mogla bi biti premeštena na novu lokaciju, saopštili su juče američki zvaničnici. Ambasada u Londonu, jedna od najvećih zgrada američke diplomatije u kojoj radi više od 750 službenika u preko 600 soba na devet spratova, nalazi se od 1983. na Grosvenor trgu, u ekskluzivnoj londonskoj četvrti Mejfer. Brige o zaštiti i bezbednosti, međutim, navele su zvaničnike da razmišljaju o preseljenju. U jučerašnjem saopštenju američka ambasada navodi da razmišlja o nekoliko opcija, ali da „ambasada SAD još nije donela odluku“. U saopštenju se, takođe, poriču spekulacije da bi ambasada mogla da bude preseljena u bivšu kasarnu britanske vojske na Temzi, istorijsku kasarnu Čelzi koja se trenutno smatra jednom od najskupljih lokacija u Londonu.
Pored toga, diplomate u ambasadi imaju problema i s gradskim vlastima zbog prevelikih troškova za vožnju automobila. U Londonu je kao mera za smanjenje saobraćajne gužve uvedena posebna taksa koju plaćaju samo vozači. Diplomate smatraju da je naplata parkinga vrsta poreza od kojeg su diplomate izuzete. Gradonačelnik Londona Ken Livingston, koga zovu „crveni Ken“, negira to i kaže da su SAD najgori prestupnici, budući da gradu duguju preko milion funti.
Talin – Estonski predsednik Tomas Hendrik Ilves uložio je juče veto na zakon kojim je bilo predviđeno uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima iz centra Talina, javljaju agencije. Zakon koji je parlament usvojio prošle sedmice je „u suprotnosti s Ustavom“, saopšteno je iz Ilvesovog kabineta i predsednik je odlučio da zakon vrati u parlament radi „nove rasprave“, kako bi bio usklađen sa Ustavom, dodaje se u tom saopštenju. Uklanjanje bronzanog spomenika vojniku Crvene armije, koji deo javnosti u Estoniji smatra simbolom sovjetske okupacije, izazvao je ljutnju Moskve koja je zapretila uvođenjem sankcija toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari