Šabić pozvao Vladu da prihvati amandmane Ombudsmana
Beograd – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvao je juče Vladu Srbije da prihvati amandmane na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković, a kojima bi se iz predloženog zakona eliminisale odredbe koje otvaraju mogućnost za izigravanje proklamovane zaštite.

Šabić pozvao Vladu da prihvati amandmane Ombudsmana

Beograd – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvao je juče Vladu Srbije da prihvati amandmane na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković, a kojima bi se iz predloženog zakona eliminisale odredbe koje otvaraju mogućnost za izigravanje proklamovane zaštite. Šabić je ocenio da je podnošenje amandmana potvrda rešenosti Ombudsmana da principijelno i dosledno insistira na zaštiti prava građana.

„Već sam javno upozoravao na rešenja koja omogućavaju izigravanje proklamovane zaštite i apelovao na Vladu da ih izbriše iz teksta predloga zakona. To se pre svega odnosi na odredbe člana 45 stav 2 zakona koje predviđaju da se organu nadležnom za zaštitu podataka o ličnosti, pored ostalog iz razloga državne ili javne bezbednosti, može ograničiti pristup relevantnim podacima“, naveo je Šabić u izjavi. Poverenik je ukazao da bi usvajanjem zakona, koji je u najvećem delu dobar i zasnovan na demokratskim standardima, bez tog amandmana građani dobili „zaštitu“ koju bi neko, po slobodnom nahođenju, kad god poželi, mogao da otkloni. R. D.

NUNS podržava amandmane ombudsmana

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podržalo je juče amandmane koje je zaštitnik građana Saša Janković uputio Skupštini Srbije na Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kako bi se omogućila delotvorna i potpuna zaštita tog prava. U saopštenju, NUNS navodi da je potpuno opravdan zahtev ombudsmana da se izbriše član zakona kojim se povereniku za informacije od javnog značaja zabranjuje uvid u određene podatke, zbirke, prostorije i opremu. Beta

Zorić: Pojedini podaci moraju da budu zaštićeni

Beograd – Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić ocenio je juče da je neophodno i svrsishodno da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ograniči pristup informacijama u slučajevima nacionalne i javne bezbednosti, kao i istražnog postupka za krivična dela. On je istakao da je to ograničenje Poverenika privremeno, kratkotrajno i da se odnosi samo na period trajanja istrage. Beta

Komandant RAF-a sa komandantom vazduhoplovstva Srbije

Beograd – Komadant vojnog vazduhoplovstva Velike Britanije – RAF Glen Torp sastao se juče na aerodromu u Batajnici s komandantom vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije Draganom Katanićem. Kako je novinarima na aerodromu rečeno, tema razgovora je bila razmena iskustava. Na aerodromu u Batajnici juče je organizovan letački program vazduhoplovstva Srbije i udruženja „Vazduhoplovna eskadrila“ iz Velike Britanije. Najstariji član Vazduhoplovne eskadrile Velike Britanije koji je stigao u Beograd a koji još leti, ima 92 godine. Letački program na aerodromu posmatrao je i ambasador Velike Britanije Stiven Vordstvort. R. D.

Država vraća novac Fondu za dijasporu

Beograd – Vlada Srbije odlučila je da Srbija izmiriti svoju obavezu prema Fondu dijaspore za maticu, uplatom 262,2 miliona dinara na račun Fonda, izjavio je juče ministar za dijasporu Srđan Srećković. Taj iznos predstavlja ukupna potraživanja fonda od Beogradske banke a.d. Beograd u stečaju, po osnovu deponovanih deviznih i dinarskih sredstava. Vlada je odluku donela na sednici 18. septembra i to je, ocenio je Srećković, poruka da se suštinski menja odnos države prema dijaspori.

Fond dijaspora za maticu osnovan je odlukom Saveta Sabora Dijaspora ‘99, 10. avgusta 1999. zbog učešća dijaspore u otklanjanju materijalnih i humanitarnih posledica izazvanih NATO bombardovanjem. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari