Međunarodni monetarni fond otvorio je juče stalnu kancelariju u Podgorici, pošto je Crna Gora u tu organizaciju primljena 18. januara. Stalni predstavnik MMF u Crnoj Gori biće Harold Hiršhofer koji je za tu državu bio zadužen i dok je bila u zajednici sa Srbijom. Hiršhofer je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ocenio da je Crna Gora postigla „veliki napredak“ u reformama i istakao da će MMF pomoći njene dalje napore u tom pravcu.

Međunarodni monetarni fond otvorio je juče stalnu kancelariju u Podgorici, pošto je Crna Gora u tu organizaciju primljena 18. januara. Stalni predstavnik MMF u Crnoj Gori biće Harold Hiršhofer koji je za tu državu bio zadužen i dok je bila u zajednici sa Srbijom. Hiršhofer je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ocenio da je Crna Gora postigla „veliki napredak“ u reformama i istakao da će MMF pomoći njene dalje napore u tom pravcu. Hiršhofer je rekao da je crnogorska ekonomija „ekonomija velikog rasta“, a kao argumente naveo je smanjenje nezaposlenosti, nisku stopu inflacije i uopšte pozitivne makroekonomske pokazatelje.
Predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović je na istoj konferenciji za novinare rekao da otvaranje kancelarije MMF stvara nove šanse za Crnu Goru. „Očekujemo da ćemo vrlo brzo postići određeni aranžman s MMF“, rekao je Krgović, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da ubrza proces integracije Crne Gore u evropske strukture.
Podgorica – Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je juče da namerava da marta otvori stalnu kancelariju u Podgorici. Direktor EBRD za Zapadni Balkan Klaudio Viežoli je u razgovoru s ministrom finansija Crne Gore Igorom Lukšićem rekao da EBRD „želi da pojača prisustvo“ u oblasti turizma, energetskog sektora, infrastrukture, vodosnabdijevanja, te da je „posebno fokusirana“ na saradnju s privatnim sektorom. Viežoli je, kako je saopšteno, uveren da će otvaranje stalne kancelarije u Crnoj Gori doprineti jačanju saradnje s crnogorskom vladom, lokalnim vlastima i preduzetnicima, kao i procesu integracije Crne Gore. Novoimenovani šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Marek Lorinc je rekao da je interes EBRD da poveća investicije u 2007. godini i podsetio da je u Crnu Goru do sada uloženo 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari