Opština Plav prihvatila je inicijativu meštana Mesne zajednice Velika i zabranila branje borovnice na ovom području grebenima, srpovima, kosijerima jer oni oštećuju pupoljak. Grančica nakon oštećenja može da boluje i duže od jedne sezone i umanji prinos borovnice od 30 do 50 odsto pa čak i da nestane.

Opština Plav prihvatila je inicijativu meštana Mesne zajednice Velika i zabranila branje borovnice na ovom području grebenima, srpovima, kosijerima jer oni oštećuju pupoljak. Grančica nakon oštećenja može da boluje i duže od jedne sezone i umanji prinos borovnice od 30 do 50 odsto pa čak i da nestane. „Na području plavske opštine se nalaze prave prirodne plantaže borovnice, za koju je dokazano da je najboljeg kvaliteta u svetu“, kaže lekar Dževdat Muminović, proizvođač vina od borovnice u Crnoj Gori. Opština je obećala radarsku službu na svim prostorima u ovom kraju, koja će nadgledati branje borovnice i to već od sledeće nedelje. Svi koji se ne budu pridržavali uputstava oko branja borovnice biće udaljeni s prostora plantaža i protiv njih će biti preduzete zakonske mere.
Bijelo Polje – Od kako je 19. juna u urbanom dijelu Bijelog Polja postavljeno 60 kontejnera za selektivno odlaganje otpada, lokalno komunalno preduzeće „Lim“ nije sakupilo ni kilogram papira plastike i aluminijuma. Direktor Rafet Trubljanin saopštio je da je svakom korisniku uz poslednji račun dostavljen i propagandni letak sa uputstvom o načinu odlaganja papira, pet ambalaže i aluminijskih limenki sa posebnim akcentom da će taj otpad biti upućen na reciklažu, odnosno za proizvodnju nove sirovine. „Sve je to bilo uzalud jer građani po dugogodišnjoj ustaljenoj navici čvrsti otpad odlažu zajedno sa smećem u namenske i druge kontejnere, kao i pored njih“, kazao je Trubljanin. Većina Bjelopoljaca navode i to da im nedostatak adekvatnog parkinga onemogućava da mogu nesmetano da priđu do kontejnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari