– Građani više nisu spremni da izdvajaju novac iz svog džepa, što su nedavno potvrdili i meštani zrenjaninskog prigradskog naselja Mužlja. Naime, na referendumu, na kome su se izjašnjavali o uvođenju lokalnog samodoprinosa, svega 14 odsto Mužljanaca je podržalo ovaj predlog. Za razliku od njih, referendum u Elemiru uspeo je uz veliki odziv građana. Tokom trodnevnog izjašnjavanja, od upisana 3.792 birača, na referendum ih je izašlo 1.997, ili 52,6 odsto. Svoj glas za samodoprinos dalo je 1.923 građana.

– Novi petogodišnji samodoprinos trošiće se za nastavak radova na kanalizacionoj mreži u selu, delom za izgradnju javne česme na „Kaštelu“, zatim izgradnju prilazne rampe za invalide pri seoskoj ambulanti. Među značajnijim investicijama biće i radovi na projektima za predškolsku ustanovu, balon halu i teniski teren. Sredstva će se, kao i do sada, trošiti i za uređenje zelenih površina, grobalja i održavanje seoskih objekata, zatim za besplatno iznošenje smeća za domaćinstva, održavanje javne rasvete i druge namene od zajedničkog interesa. I naravno, nastaviće se podrška organizacijama i udruženjima koji su aktivni na području Elemira, kao i organizovanju manifestacije „Sremčevi dani“ – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Elemir Miloš Ranisavljev.

Sredstva prikupljena od dosadašnjeg samodoprinosa, koji ističe 31. marta, iskorišćena su za izgradnju potisnog voda kanalizacije od Elemira do Zrenjanina, za izgradnju dela kanalizacione mreže u samom selu, za asfaltiranje pijace i parkinga ispred prostorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva, uređenje parkinga ispred seoske ambulante, rekonstrukciju krova na Zadružnom domu, ugradnju alarmnih sistema na objektima u centru sela. Novim samodoprinosom predviđeno je da zaposleni i oni iz samostalnih delatnosti izdvajaju po tri odsto od neto zarada, a poljoprivrednici pet odsto od katastarskog prihoda, dok su penzioneri oslobođeni obaveze. Samodoprinos će se primenjivati od 1. aprila ove godine do 31. marta 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari