U Engleskoj je od juče na snazi zabrana pušenja u barovima, na radnom mestu i javnim zgradama. Pojedinci koji prekrše zabranu platiće do 200 funti, dok je kazna za kompanije koje nisu jasno postavile znak „zabranjeno pušenje“, kako je predviđeno novim propisima, do 1.000 funti. To je, po opštim ocenama najveća kampanja za očuvanje zdravlja još od osnivanja nacionalnog Zavoda za zaštitu zdravlja 1948.

U Engleskoj je od juče na snazi zabrana pušenja u barovima, na radnom mestu i javnim zgradama. Pojedinci koji prekrše zabranu platiće do 200 funti, dok je kazna za kompanije koje nisu jasno postavile znak „zabranjeno pušenje“, kako je predviđeno novim propisima, do 1.000 funti. To je, po opštim ocenama najveća kampanja za očuvanje zdravlja još od osnivanja nacionalnog Zavoda za zaštitu zdravlja 1948. godine.
Engleska se na taj način pridružila Irskoj, Severnoj Irskoj, Velsu i Škotskoj u kojima je još ranije zabranjeno pušenje na javnim mestima. Reč je o novom pokušaju vlasti da kroz zakonsku regulativu zaštiti zdravlje nacije od takozvanog „pasivnog pušenja“ na poslu, za koje lekari procenjuju da godišnje odnese 600 života. Vlada se takođe nada da će to pomoći i aktivnim pušačima da prestanu sa tom navikom, ali i deci da ne dođu u iskušenje da probaju duvan.
U Engleskoj četvrtina odraslih su pušači, ali je broj pušača među fizičkim radnicima još veći. Pušenje će biti dozvoljeno kod kuće, a brojni pabovi već su postavili posebna mesta sa ventilacijom za pušače. „Neću da se maltretiram i odlazim u pab. Ostaću kod kuće da uživam u pivu i cigaretama. To je deo naše kulture“, kazao je radnik Ričard Lilej koji je ranije imao običaj da se opušta po pabovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari