Delegacija koju predvodi Jovan Marković, gradonačelnik Užica, otputovala je juče u Milano kako bi sa tamošnjim privrednicima razgovarala o mogućoj privrednoj saradnji. Pored Markovića, u delegaciji su i njegov zamenik Milovan Petrović, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, užičkih preduzeća Zlatiborac, Unitrag, Slobodne trgovinske zone i nedavno osnovanog JP Aerodrom Ponikve.


U gradskoj upravi Danasu je rečeno da će troškove dvodnevnog boravka gradonačelnika i njegovog zamenika platiti italijansko udruženje EXPO, koje okuplja tamošnje privrednike, a koje je i pozvalo užičku delegaciju, dok će užički privrednici snositi svoj deo troškova.

Gradonačelnik Marković saopštio je lokalnim medijima da će ta delegacija, tokom dvodnevne posete Milanu, italijanskim privrednicima predstaviti mogućnosti za ulaganja u užički region.

– Ideja je da se naša delegacija, koju čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, aerodroma Ponikve, slobodne zone i nekoliko užičkih preduzeća, sastane sa predstavnicima nekoliko italijanskih firmi i da im predstavi potencijale Užica i užičkog regiona, posebno u turizmu i poljoprivredi, objasnio je Marković, a potom dodao da će biti razgovora i o aerodromu Ponikve.

Kargo centar i slobodna zona

– Posebno bi trebalo da razgovaramo o saradnji u poslovima oko aerodroma, koji je zajedno sa oko 550 hektara zemljišta država ustupila na korišćenje Užicu. Ideja je da italijanskim partnerima ponudimo deo tog zemljišta za slobodnu trgovinsku zonu, ali i da razgovaramo o mogućnostima da se taj kompleks umreži u kargo saobraćaj i čarter letove, najavio je gradonačelnik Jovan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari