I naredna generacija gimnazijalaca učiće po sadašnjim planovima i programima, jer za iduću školsku godinu novi neće biti gotovi. Iako Ministarstvo prosvete i nauke obećava da će reformisani programi biti spremni za školsku 2014-2015. godinu, članovi Nacionalnog prosvetnog saveta izrazili su juče sumnju da će tako obiman posao biti završen za godinu i po dana.

Savet je na jučerašnjoj sednici odbio predlog Ministarstva prosvete da produži važenje postojećih gimnazijskih programa, koji su bili oročeni na dve godine, uz obrazloženje da ne žele da preuzimaju odgovornost za nastalu situaciju. Oni su odluku prepustili ministru prosvete, koji po zakonu ima pravo da produži važenje sadašnjih nastavnih planova i programa.

– Inovirani programi su usvojeni 2011. godine i Savet se tada opirao da to učini, jer nismo bili zadovoljni i predosećali smo da postoji opasnost da se produži njihovo važenje. Standardi postignuća učenika za kraj opšteg srednjeg obrazovanja su pri kraju, ali sumnjam da će reforma planova i programa i novi udžbenici biti gotovi za godinu i po dana – rekla je Desanka Radunović, predsednica NPS.

I Radivoje Stojković, predstavnik Zajednice gimnazija Srbije u NPS-u, ocenio je da je ovako obiman posao nemoguće uraditi za manje od dve godine. On je rekao da je Zajednica još pre šest godina tražila da se donesu standardi za sve nastavne predmete, kao i standardi maturskog ispita, ali da nemaju informacije dokle se sa tim stiglo. On je naveo da „ne postoji društveni konsenzus šta treba da zna gimnazijalac kad izađe na maturski ispit“. Stojković je rekao da bi reformisani gimnazijski programi morali da prođu kroz ogled, kao što je to poslednjih 10 godina slučaj u srednjim stručnim školama. On je podsetio da od 90-ih nije bilo promena ni u nastavnim programima specijalizovanih gimnazija, koje donosi ministar prosvete. 

Direktori

Zbog niza primedbi, Savet juče nije usvojio standarde kompetencija direktora, pa je ovaj predlog ponovo vraćen na doradu Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari