U Gornjem Milanovcu počela kontrola korišćenja vode 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski

U Gornjem Milanovcu od danas će početi stroga kontrola trošenja vode iz opštinskog vodovoda i kažnjavanje potrošača koji je neracionalno koriste, saopšteno je iz kabineta predsednika Opštine Dejana Kovačevića.

U saopštenju se ističe da Milanovčani u gradu pijaćom vodom, koju dobijaju iz opštinskog vodovoda, peru trotoare, polivaju bašte i travu oko kuće, pune bazene, a na seoskom području zalivaju bašte i poljoprovredno zemljište, čime ugrožavaju vodosnabdevanje u sušnom periodu.

Dodaje se da je zbog učestalih visokih temperatura prethodnih dana došlo do opadanja vodostaja reke Dičine, koja napaja fabriku vode koja se nalazi u milanovačkom naselju Gornji Banjani.

Reka Dičina je izašla iz svog korita, ali je i količina vode koja dolazi na preradu u fabriku vode u padu, zbog čega je predsednik Opštine doneo naredbu da se očisti kompletno korito Dičine iznad vodozahvata, koje nije čišćeno poslednjih 20 godina.

„Fabrika vode u Gornjim Banjanima trenutno radi sa 30 odsto kapaciteta. Od nekih 70,8 litara, koje inače uvek dobijamo iz Banjana, danas dobijamo 22 litra, što je malo da bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe potrošača, u gradskom i na seoskom području“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je ocenio da upkros svim problemima u vodonsabdevanju restrikcije vode u toj opštini neće biti.

„Fabrika vode u Gornjim Banjanima radiće 24 sata, kako bismo došli do dodatnih količina vode“, naveo je Kovačević i dodao da Javno preduzeće za vodosnabdevanje „Rzav“ iz Arilja redovno isporučuje vodu opštini Gornji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari