kanalizacijaIlustracija: Foto FoNet Marko Dragoslavić

U Nišu u kojem temperatura ovih dana dostiže 40 stepeni Celzijusa nema restrikcije vode, ali je na snazi upozorenje Gradskog štaba za vanredne situacije da vodu treba štedeti.

U samom gradu za sada nema nestašice vode, izuzev u retkim slučajevima, ali u pojedinim okolnim selima i naseljima postoji problem sa vodosnabdevanjem.

Najteža situacija trenutno je u selu Malča, gde restrikcije traju i duže od 24 časa, a žitelji se žale da im obaveštenja o tome ne stižu uredno ili stižu sa velikim zakašnjenjem, tako da ne mogu da se pripreme za njih.

„Problem nije nestašica vode, nego loše urađen vodovod, odnosno promena cevi na vodovodnoj mreži, od pre dve godine“, rekli su meštani novinarima.

Vodovod je rađen preko niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, iako u Malči vanredne situacije sa vodosnabdevanjem nije bilo, i bez raspisivanja tendera.

Posao je poveren firmama „Sim Puk“ iz Pukovca i „Vodomonteri“ iz Lalinca, koje se, prema pisanju medija, nalaze na spisku „subjekata od posebnog značaja za Grad“, ali bez dostupnih informacija po kojim kriterijumima.

Gradski štab za vanredne situacije u Nišu je početkom prošle sedmice uputio javni apel građanima da racionalno troše vodu i da ne pale vatru na otvorenom.

Na sednici Štaba najavljene su svakodnevne inspekcijske kontrole naselja od strane komunalne inspekcije i milicije, pošto niški vodovod Naissus u vreme aktuelnih tropskih temperatura „beleži povećan utrošak vode posebno u periodu od 18 do 22 sata“.

Gradskim optinama u Nišu, kojih je pet, naloženo je da „razgovaraju sa stanovništvom i podele uputstva za sprečavanje požara, a da sa skupštinama stanara osposobe sve protivpožarne puteve unutar i oko stambenih zgrada“.

Na sednici su donete i druge „mere sprečavanja eventualnih požara na otvorenom ili na deponijama, na šta u velikoj meri utiču visoke temperature“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari