Fudbalski A reprezentativci Srbije nemaju nikakav rezultatski imperativ u večerašnjem prijateljskom susretu sa Bugarskom u Sofiji, ali od svih se očekuje da „grizu“ u prvom nastupu posle serije razočaravajućih rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. i skandala iz Đenove. Pre svega petorica debitanata i povremeni „orlovi“, koji će na stadionu Vasil Levski dobiti prostora i vremena za dokazivanje u odsustvu većeg broja povređenih ili umornih startera.

I šansu da, zajedno sa starosedeocima, pobedom i dobrom igrom protiv solidnih komšija speru makar delić velike ljage bačene na naš reprezentativni fudbal, posle prekida utakmice sa Italijom i njenog gubitka za zelenim stolom.

– U jednom trenutku sam i želeo da bude ovakva ekipa, jer sam hteo da vidim još neke igrače osim onih čije kvalitete i mogućnosti svi znamo. I pored svega ružnog što smo preturili preko glava u poslednje vreme, svi „stari“ reprezentativci izrazili su želju da igraju ovaj meč, međutim, većina je morala da odustane zbog povreda. Morao sam da promenim planirani sastav, pa ću sada šansu dati nekim drugim momcima. Hoću da ih vidim na delu, neke poput Radovanovića i lično upoznam, da bih znao šta i koliko su u stanju da nam donesu u budućnosti. Hoću da znam na čemu sam, da ne bismo lutali pred nastavak kvalifikacija. To i jeste poenta ovakvih susreta, mada niko ne želi da ih izgubi – rezonuje selektor Vladimir Petrović, koji je ovaj istumbani tim na okupu imao samo na sinoćnjem treningu, pošto je onaj dan pre toga potrošen na uobičajeni oporavak od klupskih obaveza.

Radosav Petrović ne pravi razliku između takmičarskih duela i neobavezujućih mečeva. Još iz vremena prethodnog selektora Radomira Antića stalni član A selekcije ima, kaže, dovoljno motiva za sudar sa izabranicima Lotara Mateusa, koji za razliku od naših fudbalera listom dolaze iz inostranih ekipa.

– Italija i Đenova su prošlost na koju se ne možemo i ne smemo više vraćati. Što je bilo – bilo je, moramo svi krenuti napred. Nema razloga da ne razmišljamo i ne ponašamo se pozitivno u ovom meču. Pristup utakmici mora biti identičan onom iz kvalifikacija. Potrebna nam je pobeda protiv Bugara. Zbog samopouzdanja i imidža – objašnjava zadnji vezni Partizana i srpske selekcije, koju osim lokalne policije na ovom gostovanju čuvaju i četvorica naših specijalaca.

Svi na teren

Stručni štab je tek posle sinoćnjeg treninga izabrao početnu jedanaestorku, ali izvesno je da će gotovo svi povedeni igrači provesti neki minut na terenu. Svi sem onog koji završi ispod crte sa 18 dozvoljenih imena u protokolu, pošto ih je Bugarsku otišlo 19, a na ovoj utakmici je dogovoreno po šest izmena na obe strane.

Mateus: Srbi su željni pobeda

Za bugarskog selektora Lotara Mateusa veliki broj novajlija u našem nacionalnom timu ne predstavlja olakšavajuću okolnost za domaćina.

– Igraće mnogi novi igrači željni dokazivanja. Takođe, Srbi nisu imali uspeha u poslednjih nekoliko utakmica, pa su željni pobeda – hvali Nemac protivnika.

Pižon: Ne plašite se navijača

Selektor Petrović poručio je bugarskoj javnosti da nema razloga da se plaši srpskih navijača, za koje očekuje da će u velikom broju doći u Sofiju.

– Nemate razloga da se plašite naših navijača, nakon incidenata koji su se desili u Đenovi. Mi smo isto što i vi, normalni i civilizovani – tvrdi Pižon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari