Otkada je Španija ispala iz borbe za medalju, ovde su postali alergični na košarku. Treba razumeti kolektivnu nacionalnu tugu koja je nastala nakon eliminacije od Francuske, ali prema ponašanju FIBA i domaćina kojima nije uspeo plan da finalni meč igraju Španija i SAD, deluje kao da je Svetsko prvenstvo već završeno.


Jedan od poteza koji je dokaz da se organizatori ponašaju neozbiljno jeste odluka da se utakmica za bronzu igra u subotu od 18 časova, što poraženom iz sinoćnog duela između Francuske i Srbije (tekst pisan nekoliko sati uoči meča) daje samo 17-18 sati za pripremu meča koji direktno odlučuje o medalji. To nikada ranije nije bila praksa i odluka da se duel za bronzu igra dan pre finalnog meča je, blago rečeno, nebulozna.

Takođe, opravdanje zašto se meč igra već od 18 sati jeste da se u Madridu od 20 časova igra gradski fudbalski derbi Atletiko – Real, koji prema njihovoj proceni ima mnogo veći značaj nego pretposlednja utakmica na Svetskom prvenstvu. Zaista suludo. Ako već nisu želeli da se termini poklapaju, trebalo je košarkaški meč zakazati od 22.00, što i jeste uobičajeni termin u završnici Mundobasketa.

U takvoj situaciji, reprezentacija koja pobedi u subotu uveče, moraće da čeka skoro dan i po kako bi na postolju primila bronzano odličje.

Upravo zbog svega pomenutog, reporter Danasa je odlučio da se u inat Madriđana, „kralja”,” jorgandžija”, FIBA i ostalih arogantnih „genijalaca”, slika usred prestonice sa obeležjem Barselone, što je zbog velikog rivaliteta u španskom fudbalu strogo nepreporučljivo i ne previše bezbedno. Ipak, u mirnoj uličici blizu centra u tom trenutku nije bilo nikoga pa reporter Danasa nije morao da razmišlja da li će se kući vratiti u delovima.

U svakom slučaju, osećaj je bio odličan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari