Indijski premijer Manmohan Sing juče je rekao da raširena praksa prekida trudnoće u Indiji zbog pola fetusa predstavlja „nacionalnu sramotu“ i naglasio da Indija više ne može da ignoriše taj problem ako želi da bude moderna zemlja. Stručnjaci procenjuju da se svake godine zbog raširene diskriminacije žena i duboko ukorenjene tradicije većeg vrednovanja muške dece u Indiji godišnje izvrši oko 500.

Indijski premijer Manmohan Sing juče je rekao da raširena praksa prekida trudnoće u Indiji zbog pola fetusa predstavlja „nacionalnu sramotu“ i naglasio da Indija više ne može da ignoriše taj problem ako želi da bude moderna zemlja. Stručnjaci procenjuju da se svake godine zbog raširene diskriminacije žena i duboko ukorenjene tradicije većeg vrednovanja muške dece u Indiji godišnje izvrši oko 500.000 abortusa jer je plod ženskog pola.
„To je nacionalna sramota, tako da moramo da se odlučno suočimo sa ovim problemom“, izjavio je Sing na otvaranju konferencije pod nazivom „Sačuvajmo devojčice“. On je dodao da „nijedna zemlja, društvo ili zajednica ne mogu držati glavu uspravno i tvrditi da su deo civilizovanog sveta ako dozvoljavaju praksu diskriminacije polovine čovečanstva koju predstavljaju žene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari