U prvoj polovini maja potpisani su ugovori o davanju građevinskog zemljišta bez naknade za tri firme u zapadnoj industrijskoj zoni u Rumi, u kojima bi posao trebalo da dobije oko 700 radnika.


Firma „Albon“ iz Šimanovaca (osnivač engleska firma „Albon Plc.“) već je počela gradnju pogona čiji je rok za završetak 1. decembar. Budući da bi ova firma trebalo da proizvodi klipnjače za Ford, s kojim ima potpisan ugovor vredan 40 miliona dolara, a proizvodnja počinje u januaru naredne godine, rokovi su tesni i svaki dan dragocen. Direktor firme Albon Šimanovci Ismet Grebović kaže da je reč o investiciji vrednoj osam miliona evra, a posao bi trebalo da dobije 200 radnika.

Druga je italijansko-hrvatska investicija vredna 6,5 miliona evra. Reč je o izgradnji pogona Adriana tex iz Sombora koja bi u Rumi proizvodila kupaće kostime, a sarađuje sa poznatom italijanskom firmom Calzedonia. Adriana tex je građevinsko zemljište kupila pod povoljnijim uslovima, a za otvaranje novih radnih mesta dobila je subvencije od 1.850.000 evra. Do novembra bi trebalo da počne s radom trening-centar koji bi uposlio 70, uglavnom radnica, sledeće 160, da bi do 2015. godine bilo zaposleno 264 radnika.

Treća firma koja najavljuje da bi za tri meseca počela sa gradnjom svog pogona je beogradski Insert. Ova firma radi lon poslove vezane za proizvodnju obuće za čuvene firme Chanel, Prada, Lui Vuitton i Dior. U Rumi je prisutna već dve godine i upošljava 150 radnika. Kada se, najkasnije do proleća, otvori novi pogon, posao bi dobilo još najmanje 90 novih radnika. Reč je o investiciji čija je vrednost oko tri miliona dolara.

Ugovor su u Gradskoj kući u Rumi potpisali Žarko Kojić, vlasnik ove kompanije i Goran Vuković, predsednik opštine Ruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari