Visoka strukovna škola za tekstil u Leskovcu uspešno je započela sprovođenje bolonjskih principa. Naša škola, koja je decenijama nosila naziv viša tehnička – tekstilna škola, za dve godine obeležiće pola veka postojanja. Od osnivanja se upisalo više od 13.000 studenata, diplomiralo je 2.

Visoka strukovna škola za tekstil u Leskovcu uspešno je započela sprovođenje bolonjskih principa. Naša škola, koja je decenijama nosila naziv viša tehnička – tekstilna škola, za dve godine obeležiće pola veka postojanja. Od osnivanja se upisalo više od 13.000 studenata, diplomiralo je 2.759 studenata, dok je odsek za više obrazovanje radnika završilo oko 400 studenta, a stručni ispit za nastavnike praktične nastave u tekstilnim školama položilo je više od 200 kandidata – ističe profesor Ljubiša Milenković, direktor ove škole.

Profesorske plate 50.000 dinara

Plate profesora na Visokoj strukovnoj školi za tekstil nešto su više od 50 hiljada dinara. Pre nekoliko godina događalo se da magistri imaju skromnija primanja nego profesori u srednjim školama. Ta nepravda ispravljena je i u okolnostima u kojima se radi na jugu Srbije, na Visokoj strukovnoj školi za tekstil uglavnom su zadovoljni sadašnjim zaradama.

Razvojem nauke i tehnologije, škola je menjala planove i programe kako bi se studenti ne samo teoretski, nego i praktično, osposobili da se što brže i lakše uključe u proizvodni proces.
– Budućnost naše škole vezana je za napredak proizvodnje u malim i srednjim preduzećima što nameće novi sistem obrazovanja tekstilnih inženjera. Ako se zna da je veliki broj inženjera u poslednjih deset godina ostao bez posla, otišao na tržište rada ili u penziju, ima dosta primera kolektiva u zemlji, ali i inostranstvu, pre svega u Makedoniji, gde su veoma traženi naši stručnjaci – podvlači Milenković.
Od ove godine, posle uspešno sprovedene akreditacije, na četiri smera uspisano je 105 studenta, koji se školuju po bolonjskim principima.
– Ispunili smo stroge standarde, jer imamo dovoljno stručnog nastavničkog kadra, obezbeđen prostor za uspešno izvođenje nastave i savremeno opremljene kabinete – veli Milenković.
On ističe podatak da studenti koji završe ovu školu „u 95 odsto slučajeva dolaze do posla u struci“. Kao ilustraciju te tvrdnje, ali i značaja ove škole, Milenković navodi primer pirotskog „Prvog maja“ gde su od tehničkog direktora do poslednjeg kontrolora svi završili školu u Leskovcu. Takvih primera ima i u Kragujevcu, Aleksandrovcu, Nišu i drugim industrijskim centrima, a i vlasnici mnogih privatnih firmi takođe bili studenti ove škole u gradu na Veternici. Milenković podseća da je cilj Bolonjske deklaracije efikasno studiranje, što nameće mnogo veće obaveze i studentima i profesorima. Kako kaže, biće potrebno još dosta vremena, ali i velikog napora i profesora i studenta da principi Bolonjske deklaracije u potpunosti budu ostvareni.
Na Visokoj strukovnoj školi za tekstil školovanje traje šest semestara, a pored osnovnih studija, organizuju i specijalističke. Kakvo će akademsko zvanje dobiti svršeni studenti biće poznato za nekoliko meseci, ali je to pitanje u isključivoj nadležnosti Ministarstva prosvete.
– Trenutno je na Visokoj strukovnoj školi 350 studenta na svim godinama studije, među kojima je pedesetak iz inostranstva, odnosno iz Makedonije. Studira i veći broj akademaca iz Crne Gore i Republike Srpske, ali oni imaju isti status kao studenti iz Srbije, dok studenti iz Makedonije izdvajaju za školarinu 1.000 dolara godišnje – podseća profesor Milenković, dodajući da studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su izgubili pravo finansiranja iz budžeta, godišnje plaćaju školovanje 27.500 dinara.
U vreme sankcija, što je najteži period u istoriji najstarije više škole na jugu Srbije, nije bilo dovoljno studenata, posebno iz inostranstva, ali je uspešno prebrođena ta nevolja i sada je putu potpune afirmacije. Posebno je zanimljivo da je veliki broj sadašnjih profesora sedelo u studentskim klupama ove škole. U ovom trenutku, na primer, takvih je više od polovine i oni su do najvišeg akademskog zvanja došli u Beogradu ili u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji.
Visoka strukovna škola za tekstil sarađuje s mnogim visokim školama, fakultetima i firmama širom Srbije, ali i van granica Republike, kao što je, na primer, Tehnološki fakultet u Šangaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari