Na sve ili ništa, vrelog srca i hladne glave, pa kud puklo – u sedam godina čekanu Ligu šampiona ili već rezervisanu Ligu Evrope. Fudbaleri Partizana u revanš plej-ofa kvalifikacija sa Anderlehtom ulaze bez ikakve zalihe iz prvog meča (2:2), prednosti domaćeg terena i važnog startera Moreire (povređenog organizatora igre možda ne bude čak ni na klupi za rezerve), ali s iskrenim ubeđenjem da sjajnom golgeterskom formom Klea, iskustvom najstarijih i preko granice davno potvrđenih prvotimaca, energijom i talentom mlađih, pozitivnom „hemijom“ u ekipi i mudrom taktikom mogu savladati višestruko skuplji, zašto ne reći i kvalitetniji, briselski tim.

STADION: Konstant Van den Štok. KAPACITET: 30.000 mesta. SUDIJA: Kreg Tompson (Škotska).

ANDERLEHT: Proto, Lečjak, Dešaht, Juhaš, Barioš, Žile, Kanu, Polak, Busufa, Suarez, Lukaku. Trener Arijel Jakobs.

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović (Miljković), M. Jovanović, Krstajić, Lazevski, Petrović, Tomić, Smiljanić, S. Ilić, Kleo, Iliev. Trener Aleksandar Stanojević.

 I ući u klupsku elitu, tamo gde je „parni valjak“ jedini put „uleteo“ 2003. godine, pobedom nad slavnim Njukaslom na njegovom Sent Džejms parku.

– Očekuje nas potpuno drugačija utakmica od beogradske, najviše zbog domaćinovog običaja da mečeve pred svojom publikom igra ultra ofanzivno. Anderleht je u Beogradu, dugim loptama, preskakao igru, a sada će je spustiti na zemlju i napasti nas sa svih strana. Spremni smo za takvu bitku. Nećemo se zaletati, trkati se i rvati s njima svih 90 minuta, jer je protivnik brza, snažna, tehnički vrlo obučena i u transformaciji ekspresna ekipa, koja kažnjava i najmanju nesmotrenost. Ne planiramo ni da se branimo. Ostajemo ofanzivno orijentisani, opet ću na teren poslati jedanaestorku sa dva napadača, samo što ćemo biti obazriviji nego inače. Niko ne može da predvidi tok utakmice, recimo rano primljen gol po inerciji koriguje taktiku oba tima, ali naša ideja je da smišljeno ubrzavamo ritam, biramo trenutak kada ćemo pojačati rizik u našoj igri i planski ih udariti gde su najslabiji. Belgijanci su veliki favoriti, ne i sigurni učesnici Lige šampiona. Partizan ima svoju šansu, svoje adute i silnu želju da ode tamo gde ga pre par meseci niko nije video. „Samo“ da momci zadrže mirnoću, hladnih glava uđu u duel i pokažu koliko vrede. Verujemo da možemo ponoviti uspeh iz 2003 – kaže talentovani trener crno-belih Aleksandar Stanojević pred svoju utakmicu života i podseća da „neće biti smak sveta ako se ne uđe u LŠ, jer će znati da je sa igračima i saradnicima dao sve od sebe“.

Mladenu Krstajiću ne mora da se objašnjava koliko rezultat zavisi od koncentracije, naročito u zadnjoj liniji, kojom prekaljeni štoper više od godinu dana maestralno komanduje. Bivši kapiten Šalkea, a sada vođa i neprikosnoveni autoritet u ekipi s Topčiderskog brda, vojevao je s nemačkim velikanom mnoge bitke u L Š, pa zna šta prolazi u Evropi.

– Čuo sam za Kleove pohvale na moj račun, ali to što Anderlehtovi napadači nisu „poentirali“ prošle nedelje ne dovodi u pitanje njihov kvalitet. Istina je da protivnik nema rasnog golgetera kakav je naš Brazilac, ali radi se opasnim igračima. Dovoljno im je malo slobodnog prostora i nepažnje čuvara da se nađu u šansi. Zato moramo izgledati i ponašati se kao ekipa, na svakom centimetru terena, od prve do poslednje sekunde. Ne smemo ni ponoviti greške iz prvog meča ili poleteti nebu pod oblake. Najvažnije od svega je da ostanemo čvrsto na zemlji. Samo tako možemo dati sve od sebe – jasno je najstarijem prvotimcu Beograđana.

U „zauzdavanju“ robustnog Lukakua, brzog Suareza i znalca Busufe prošle srede mnogo mu je pomogao i drugi centralni defanzivac Marko Jovanović. Mladi fudbaler priželjkuje razvoj događaja sličan onom na stadionu u Humskoj.

– „Pristajem“ na poraz naše zadnje linije u duelu s njihovim ofanzivcima, samo da uđemo u L Š. Bilo bi idealno kada bismo odoleli startnoj ofanzivi Anderlehta, odnosno tako jakog rivala ostavili na nuli posle prvih 45 minuta. Pa da se „mačujemo“ u drugom poluvremenu. Uverili smo se u prošloj utakmici da imamo čime i s kime. Samo, moramo biti još konkretniji, izdržljiviji, uporniji, budniji i strpljiviji nego tada. Glava je pola uspeha, a naše moraju ostati staložene i nadjačati vrela srca, koja ne mogu da iščekaju poslednjih 90 minuta borbe za nešto o čemu sanjamo od prvog dana karijera – „miri“ razum i emocije standardni član mlade selekcije Srbije.

Ni levi bek Partizana i makedonske A reprezentacije Aleksandar Lazevski ne želi brzo da vidi loptu iza leđa svog kolege Radiše Ilića, koji će i pored teškog kiksa pre šest dana ponovo brinuti o mreži gostiju.

– Ne bismo smeli rano da primimo gol, pa se eventualno demorališemo, što nam se, istina, nije dešavalo nijednom ove sezone kada bi protivnik poveo. Ne pada nam na pamet da krenemo grlom u jagode, ali ni doveka da čekamo priliku da uzvratimo udarac. Sve u svoje vreme, mudro i iz sve snage. Ovo je utakmica o kojoj je većina nas ceo život sanjala i baš zato ne sme da nam se desi da posle meča žalimo za nečim što nismo pokušali. Uradićemo sve što je u našoj moći, sve što je dozvoljeno, pa dokle stignemo. Nadam se da će to biti L Š – svestan je veličine „zalogaja“ odbrambeni fudbaler Partizana.

I večito suzdržani Saša Ilić veruje u lepe vesti iz Belgije. Te 2003. teško da bi „parni valjak“ prešao Đurgarden i Njukasl bez asistencija i golova ovog veziste, koji je i u 33. godini jedan od ključnih igrača tima iz Humske. Čak mu je i šef, što u šali što u zbilji, „zadao“ upisivanje u strelce na ovom revanšu.

– Ne bežim od odgovornosti, podrazumeva se da nas nekolicina starijih ponesemo najveći teret, ali najviše bih voleo da u prvi plan iskoči neki mlad momak. Ovakve utakmice rađaju velike igrače. Svi zajedno imamo priliku da uđemo u istoriju. Kako? Tako što ćemo odigrati svoju najbolju partiju ove sezone, još kvalitetniju od drugog poluvremena prvog duela. Bez onih glupih grešaka, podrazumeva se – realan je zamenik kapitena, kojem još od žreba plej-ofa, u sobi klupskog centra stoje „srećne“ kopačke njegovog prijatelja i strelca pobedonosnog gola za jedini plasman u L Š Milivoja Ćirkovića.

Šesta – sreća?

Partizan protiv Anderlehta šesti put igra poslednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Samo jedan od prethodnih pet pokušaja bio je uspešan, kada su crno-beli posle poraza na svom terenu (0:1), penalima u revanšu izbacili Njukasl (1:0, 4:3). Pre toga su ih na pragu L Š zaustavljali moskovski Spartak 1999. godine (1:3, 0:2) i Bajern iz Minhena 2002. (1:3, 0:3), a posle češka Artmedija 2005. (0:0, 0:0 – posle penala 3:4) i turski Fenerbahče 2008. (2:2, 1:2).

Invazija „grobara“

Kleo i društvo u Briselu će imati podršku nekoliko stotina svojih navijača. Najbrojniji će, naravno, biti fanovi iz glavnog grada i drugih mesta Belgije, kojima će se pridružiti „grobari“ iz okolnih zemalja, mnogih krajeva Srbije i Republike Srpske.

Počast Bobeku

U znak sećanja na preminulog Stjepana Bobeka, najboljeg fudbalera u istoriji Partizana, jednog od trofejnijih trenera crno-belih i strelca rekordnog broja golova za reprezentaciju Jugoslavije, ekipa će na utakmici nositi crne florove oko ruku. Ukoliko se domaćin i UEFA slože biće održan i minut ćutanja pre početka susreta.

„Nepoželjni“ Škot

U Partizanu nisu oduševljeni time što će im najvažniji meč u poslednjih sedam godina suditi Kreg Tompson. Isti onaj Škot koji je u prvom duelu sa Fenerbahčeom, takođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pre dva leta u Beogradu, poništio čist gol Milošu Bogunoviću i svirao diskutabilan penal Turcima, posle duela Sikimića i Aleksa, iz kojeg je istanbulski tim postigao gol.

4. kolo kvalifikacija Lige šampiona

danas

Hapoel T. – Salcburg (3:2) 20.45

Šerif – Bazel (0:1) 20.45

Anderleht – Partizan (2:2) 20.45

Sevilja – Braga (0:1) 20.45

Sampdorija – Verder (1:3) 20.45

sreda

Kopenhagen – Rozenborg(1:2) 20.45

Žilina – Sparta P. (2:0) 20.45

Totenhem – Jang bojs (2:3) 20.45

Okser – Zenit (0:1) 20.45

Ajaks – Dinamo K. (1:1) 20.45

* u zagradama su rezultati prvih mečeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari