Subotička toplana obavestila je građane da je sa kompanijama „Delta đenerali“ i „Sovgasom“, jednom od najvećih osiguravajućih kuća u Rusiji, potpisala ugovor o osiguranju imovine svojih korisnika, odnosno onih koji redovno plaćaju račune za grejanje.

Na osnovu tog ugovora, svi takvi korisnici daljinskog grejanja u januaru će imati besplatno osiguranu imovinu, a nakon toga, počev od februara, mogu sami da nastave sa uplatom osiguranja, pod veoma povoljnim uslovima. Kako je rečeno na konferenciji za štampu, pomenuta tri preduzeća, mesečna „pretplata“ na osiguranje iznosi 4,29 dinara po kvadratnom metru.

Generalni direktor Subotičke toplane Pero Rikić kaže da se ovo komunalno preduzeće odlučilo na ovakav korak kako bi na neki način motivisalo građane da redovno plaćaju svoje obaveze prema Toplani.

Obaveštenje o osiguranju, to jest svojevrsna polisa osiguranja za mesec januar biće prosleđena potrošačima uz decembarske račune, a osiguranje će obuhvatati više vrsta rizika i oštećenja u stambenom prostoru, izuzev oštećenja nastalih od posledica snežnih padavina, odnosno topljenja snega. Ta vrsta osiguranja biće uključena tek od februara za građane koji se odluče da dalje sami plaćaju osiguranje. Inače, ovakav ugovor Delta đenerali i Sovgas već su potpisali sa Novim Sadom, a namera im je da ponude takvu mogućnost svim većim gradovima.

U Subotici je inače 9.850 stambenih jedinica priključeno na gradsko daljinsko grejanje, i svima njima će već sa narednim računom biti poslato obaveštenje i ponuda o ugovoru o osiguranju, uz poklon polisu za januar.

Toplana na biomasu

Direktor Toplane Pero Rikić izjavio je za Danas da je u toku realizacija izgradnje specijalnog postrojenja Toplane koji će raditi na biomasu, za šta je inače dobijen kredit od Nemačke razvojne banke. Ova banka je obezbedila i donaciju za izradu studije izvodljivosti o tom projektu i njena izrada je u toku. „Poslednji sastanak sa izvođačima studije imali smo početkom decembra i očekujemo da će do aprila meseca studija biti gotova. Tada će se odlučiti kako i šta dalje preduzeti. Ima mnogo stvari koje treba rešiti, znamo da su procedure u tim projektima komplikovane, što sve usporava postupak, ali imamo najavu ministarke energetike Zorane Mihajlović da će te procedure ipak biti pojednostavljene, i da će se smanjiti broj neophodnih dozvola i saglasnosti. Ako to bude tako, onda je realno očekivati da ćemo novo postrojenje dobiti za godinu dana“, rekao je Rikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari