U selu Jelovica na Staroj planini, udaljenom od Pirota više od trideset kilometara, 1. septembra posle nekoliko godina ponovo je počela da radi škola, jedina u tom kraju. Ovo istureno odeljenje pirotske OŠ „Sveti Sava“ ima dva đaka prvaka i jednog dečaka predškolskog uzrasta u zabavišnoj grupi.

Nastava se odvija u napuštenoj vojnoj karauli pošto je školska zgrada dosta ruinirana. U ovoj školi radi učiteljica Jasmina Marković. Njoj je ovo prvo stalno zaposlenje i ona svakog dana iz grada putuje u selo na posao.

Vukašin Pejčić i Stefan Vasić krenuli su u prvi razred, a Ninoslav Gogić pohađa pripremnu nastavu u zabavištu. – Nas trojica se družimo i lepo nam je u školi i sa učiteljicom – kaže Vukašin.

Ninoslav kaže da se lepo uklopio sa Vukašinom i Stefanom i da mu je u školi super, a Stefan da su prvih nekoliko dana na časovima pisali, crtali i bojili.

Učiteljica Jasmina Marković na posao čeka 14 godina, mada je povremeno radila u nekim školama na zameni. Ovo joj je prvo radno mesto.

– Škola u Jelovici otvorena je posle pet godina pauze i jedina je u Gornjem Visoku na Staroj planini. Pošto je školska zgrada dosta uništena, radimo u karauli. Uslovi za rad nisu loši. Očekujem da nam ovde bude lepo, a i meštani nam pomažu da se škola što bolje uredi – kaže Jasmina.

Biljana i Goran Pejčić iz Prokuplja su se vratili u Jelovicu na imanje Goranovog oca. Njihov sin Vukašin je đak prvak.

– Pomagao sam oko uređenja dvorišta, jer je sve bilo zaraslo u korov. Voleli bismo da se ceo ovaj kraj oživi i da u školi bude još više đaka – kaže Goran, a njegova supruga Biljana dodaje da je srećna što je škola ponovo otvorena i da u selu ima još dece koja stasavaju za školu.

U Jelovici ima četrdesetak kuća u kojima uglavnom žive starci. Za sve njih početak rada škole je bio radostan događaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari