U kojim situacijama je sanitetski prevoz dragocena pomoć? 1Foto: Freepik

Postoje stvari u životu čijeg smo postojanja savršeno nesvesni, sve dok se za njima ne ukaže potreba. Jedna od njih je sanitetski prevoz.

Znate da postoji kao opcija, da ga je neko koga poznajete koristio, ali niste sigurni šta je konkretno i u kojim situacijama vam može biti neophodan. Ovaj tekst će vam to pojasniti – u nastavku ćete saznati šta je sanitet, koje prednosti poseduje, kome i u kojim situacijama je namenjen.

Šta je sanitetski prevoz?

Prvo da razrešimo čestu zabludu – sanitetski prevoz nije isto što i hitna pomoć. Hitna pomoć je vozilo u nadležnosti državnih domova zdravlja, koje na teren izlazi kada medicinski stručnjaci procene da postoji potreba. Postoji i državni sanitet, ali za njegovo angažovanje zaseda komisija i predugo se čeka, dok je potreba za sanitetom uglavnom urgentna.

Vozila za sanitetski prevoz bolesnika su specijalizovana da pruže svu potrebnu udobnost nepokretnim i slabopokretnim, kao i bolesnim licima. Unutar vozila sanitetskog prevoza nalazi se najsavremenija medicinska oprema: držači za boce sa infuzijom, kiseonik, električni priključci za opremu i slično. Lica mogu biti transportovana u ležećem položaju, na mobilnom krevetu, ili u sedećem položaju, u invalidskim kolicima.

Sanitetsko vozilo može da primi i pratnju, dve ili više osoba, koje mogu biti medicinsko osoblje ili porodicu pacijenta. Sedišta za pratnju su postavljena tako da pratnja konstantno ima pacijenta pod nadzorom i može adekvatno da reaguje na njegove potrebe u svakom momentu.

Bitna karakteristika sanitetskog prevoza je brzina i pouzdanost. Odvešće vas do željene lokacije u najkraćem mogućem roku, najkraćom rutom, bez rizika po vašu bezbednost i zdravlje.

Evo situacija u kojima vam sanitetski prevoz može biti dragocena pomoć:

Prevoz pacijenata u inostranstvo

Pacijenti na lečenje u inostranstvo uglavnom odlaze zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, za koje rešenje u našoj zemlji nije dostupno. Kada se vrši prevoz pacijenata u inostranstvo sanitetskim prevozom bitno je da prikupite svu potrebnu dokumentaciju, jer jedan zaboravljeni izveštaj ili dokaz o uplati može poništiti ceo pređeni put.

Pacijent će u sanitetu biti smešten u položaju koji mu je najudobniji za višesatno putovanje – uglavnom je to ležeći položaj. Ako je stanje pacijenta nestabilno, savetuje se medicinska pratnja – lekar ili medicinski tehničar, koji će moći da mu ukažu potrebnu pomoć.

Sanitetski prevoz ima prednost na graničnim prelazima, kao i istaknutu signalizaciju, koja po potrebi može da bude uključena. Pacijent će stići na odredište sigurno i brzo, komfornije nego u najluksuznijem putničkom automobilu.

Preseljenje bolesnih lica u starački dom

Odluka o selidbi člana porodice u starački dom nikada nije laka. Međutim, ako je vaš ostareli roditelj ili srodnik bolestan, a vi ne možete da mu pružite adekvatnu pomoć i stil života, starački dom je jedino rešenje. Ustanove za smeštaj starih lica nisu kao što su bile nekada. Danas starački domovi ispunjavaju sve standarde kvaliteta, nude udobnost, dobru ishranu, brigu o zdravstvenom stanju i društveni život kakav stara lica kod kuće uglavnom nemaju.

Prevoz starog lica, naročito ako je nepokretno ili slabopokretno, do staračkog doma, mogao bi biti problem ako pokušate da ga obavite putničkim automobilom. Sanitetski prevoz će bolesnika transportovati u položaju koji mu najviše odgovara, sa svim stvarima, a imaće mesta i za vas kao pratnju, da se uverite da je vašoj voljenoj ostareloj osobi prijatno u novom smeštaju.

Odlasci u banje i na lekarske preglede

Bolesna i stara lica često idu u banje, na rehabilitacije, a još češće na lekarske preglede u domovima zdravlja i bolnicama. Neke od banja u koje stari najčešće odlaze su Atomska banja, Prolom banja, Niška banja, Brestovačka banja, Banja Vrujci. Ponovo – prevoz nije problem kada je lice pokretno i relativno očuvanog zdravstvenog stanja, ali kada je nepokretno stvari se komplikuju.

Sanitetski prevozi se mogu koristiti za prevoz na kraće ili duže distance. Usluge saniteta možete unajmiti i za prevoz iz jednog u drugi deo grada – od kuće do bolnice i natrag recimo. Osoblje saniteta će se postarati da pacijent stigne na željenu lokaciju u tačno zakazano vreme i pomoći će mu od izlaza iz vozila do ulaska u ordinaciju.

Odlasci na porodične svečanosti i kulturna zbivanja

To što je lice staro i bolesno ne znači da treba da odsustvuje sa važnih porodičnih zbivanja, kao što su proslave Božića, slave, rođenja deteta, venčanja unuka i slično. Vaši voljeni mogu biti sa vama tokom svih važnih dana vaših i njihovih života. Sanitetski prevoz će se postarati da u dogovoreno vreme budu gde je potrebno i pričekati da ih vrati natrag u udobnost njihovog smeštaja.

Isto važi za kulturne manifestacije, odlaske u pozorišta i muzeje. Život se ne završava u poznim godinama – štaviše, tada većina ljudi otkriva koliko kvalitetan može da bude.

Povrede na letovanjima i zimovanjima

Usluge sanitetskog prevoza nisu rezervisane samo za najstarije. Na letovanjima i zimovanjima se često dešavaju povrede poput preloma kostiju, fraktura, trovanja i slično. Kod preloma je naročito bitno prevesti povređenu osobu u ležećem položaju do najbliže medicinske ustanove, a zatim i kuće, kako se ne bi prouzrokovale dodatne povrede.

Sanitetski prevoz pod određenim okolnostima može biti potreban svima, bez obzira na pol i godine života. U situacijama koje zahtevaju hitnost i logistiku, skinite sa sebe deo tereta i oslonite se na usluge profesionalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari