Mladi iz nekoliko gradova Srbije učestvovali su u „radionici“ pod nazivom „Program edukacije najmlađih pripadnika Pokreta gorana Srbije“ koja je organizovana na brdu Čačalica kod Požarevca.


Edukacija se odvijala u okviru višenamenskog projekta korišćenja šumskih bogatstava koga Pokret gorana organizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za šume a dobar deo časova održavan je kraj Ekološkog doma i u okolini ove jedinstvene institucije.

Učesnike Radionice posetili su Miroslav Mihajlović sekretar Pokreta gorana Srbije i Miomir Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca koji je bio i jedan od prvih akcijaša u varoši pod Čačalicom. Ilić je pohvalio rad gorana i napomenuo da ovaj pokret ulaže velike napore na obnavljanju vegetacionog pokrivača kao i bogatstvo flore na samom brdu kojim se Požarevac ponosi kao oazom zdrave sredine u samom jezgru grada a zati rekao: – Grad će nastaviti da izdvaja sredstva za obnovu i negovanje vegetacionog pokrivača kao i očuvanje svih biljnih vrsta koje se nalaze na ovom prostoru. Prihvatamo obavezu da u narednoj godini obezbedimo i više sredstava nego do sada kako bi smo Spomen park još potpunije oplemenili i na taj način privukli što više stalnih posetilaca, naglasio je Ilić.

U ovom obliku edukacije u okviru Pokreta gorana i resornih ministarstava učestvovali su predstavnici 40 opštinskih i gradskih odbora. – Završnu manifestaciju pripremamo za 26. novembar u Beogradu kada će biti organizovan i test stečenog znanja. Pobednici završnog testa, zapravo prvoplasirani, dobiće besplatan sedmodnevni boravak u Školi lekovitog bilja na Kopaoniku. Drugoplasirana ekipa moći će da poseti Eko kamp na Tari dok će trećeplasirani tim imati priliku da bude gost Eko kampa „Vršački breg“, konstatovao je Mihajlović.

Podršku organizatorima i učesnicima aktivnosti „Program edukacije najmlađih pripadnika Pokreta gorana Srbije“ dale su zamenica predsednika Skupštine grada Violeta Tomić i direktorka Privrednog društva Rekultivacija i ozelenjavanje Nataša Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari