Sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz sredstava NIP za ovu godinu dobile su ukupno 476 miliona dinara. Konkurisale su sa 115 projekata, čija je ukupna vrednost 5,6 milijardi dinara. Čelnici lokalnih samouprava su uglavnom zadovoljni, mada su očekivali i više.

Sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz sredstava NIP za ovu godinu dobile su ukupno 476 miliona dinara. Konkurisale su sa 115 projekata, čija je ukupna vrednost 5,6 milijardi dinara. Čelnici lokalnih samouprava su uglavnom zadovoljni, mada su očekivali i više.
Opština Pirot je za realizaciju šest projekata dobila 150 miliona dinara.
Gradski menadžer Pirota Milorad Spasić rekao je da su za lokalne puteve dobili 35 miliona dinara, za nastavak izgradnje kanalizacije u selima opštine 17,5 miliona, za izgradnju rezervoara za vodu za treću visinsku zonu u gradu 4,2 miliona, za rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu i zamenu azbestnih cevi 7,9 miliona dinara, za projekat „Jednake mogućnosti za sve“, odnosno izgradnju edukativnog centra „Piroteks trikoa“ za osobe sa hendikepom 37 miliona dinara i za regionalnu sanitarnu deponiju 50 miliona dinara.

U Beloj Palanci nezadovoljni

Opština Bela Palanka je za realizaciju tri lokalna projekta dobila 40 miliona dinara i još 50 miliona dinara za regionalnu sanitarnu deponiju. Predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić kaže da su za drugu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu dobili 20 miliona dinara, za izgradnju i sanaciju lokalnih puteva 14 i za adaptaciju prostorija za dnevni boravak starih lica šest miliona dinara. Pored toga, ovoj opštini je odobreno i 50 miliona dinara za regionalnu sanitarnu deponiju koju će koristiti sve četiri opštine Okruga.Ova opština je za sredstva iz NIP konkurisala sa 33 projekta čija je vrednost 600 miliona dinara.

– Nismo zadovoljni jer smo konkurisali sa mnogo kvalitetnih projekata koji nisu dobili zeleno svetlo, a koji su od značaja za opštinu i ceo region. Tako smo za rekonstrukciju vodovodne mreže dobili 40 posto potrebnih sredstava, a za lokalne puteve 10 posto od onog što je neophodno – kaže Spasić.

– Mi smo konkurisali sa 41 projektom, čija je vrednost 3,5 milijardi dinara. Bili bismo, naravno, srećni da smo dobili više, ali smo zadovoljni odobrenim sredstvima. Uz to, značajno je što će se iz NIP finansirati izgradnja međunarodnog auto puta Niš-Sofija i rekonstruisati pruga. Reč je o veoma značajnim investicijama – kaže Spasić.
Predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov kaže da je ovoj opštini od sredstava NIP za ovu godinu odobreno 113 miliona dinara, a od tih para trebalo bi odbiti 23 miliona za projekte koji su završeni lane, ali oni nisu plaćeni. Prema njegovim rečima, odobreno je finansiranje sedam projekata.
– Jedan od naših glavnih projekata je rekonstrukcija vodovodne mreže na regionalnom vodovodu Prtopopinci – Dimitrovgrad u dužini od 12 kilometara. Reč je o azbestnim cevima koje moramo da zamenimo. Vrednost tog projekta je tri miliona dinara. Za Robno transportno-logistički centar dobili smo 35 miliona dinara, za izradu strategije razvoja turizma u opštini dobili smo dva miliona, za prvu fazu izgradnje puta od Kameničkog mosta do Senokosa odobreno nam je 30 miliona dinara – rekao je Veličkov.
On je dodao da će sredstvima NIP rekonstruisati i lokalni put Poganovo-Dragovita, a vrednost tog projekta je pet miliona. Za nabavku opreme u Sportskoj hali odobreno je 14 miliona dinara, kaže Veličkov, dodajući da je ova opština konkurisala sa 17 projekata u ukupnoj vrednosti od 600 miliona dinara.
Opštini Babušnica su za ovu godinu namenjena 123 miliona dinara za tri lokalna i jedan regionalni projekat.
Prema rečima predsednika opštine Babušnica dr Miroljuba Jovanovića, za završetak kupališnog kompleksa odobreno je 25, za završetak vodovoda Kaluđerevo-Vava-Radoševac 14, za lokalne puteve 34 i za izradu projektne dokumentacije za regionalnu sanitarnu deponiju 50 miliona dinara.
– Reč je o objektima koji su veoma važni za našu opštinu. Nadamo se da će konačno biti završen kupališni kompleks koji se godinama gradi, a ne treba posebno govoriti o vodovodu i lokalnim putevima i izgradnji deponije- kaže Jovanović.
Babušnička opština je za sredstva iz NIP konkurisala sa 24 projekta čija je ukupna vrednost oko 920 miliona dinara. Predsednik Privremenog organa u Babušnici Ranko Janković kaže da su zadovoljni odobrenim sredstvima.
– U martu će biti novi konkurs za iduću godinu i mi ćemo konkurisati i sa započetim i novim projektima – kaže Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari