Tekućeg meseca se završava remont četvrtog i otpočinje remont trećeg rudarskog sistema za otkrivanje uglja. Rudari Površinskog kopa „Drmno“ u prvom kvartalu ove godne ostvarili su planirane proizvodne zadatke, doduše u nešto težim okolnostima i uslovima za rad koje je izazvala velika količina padavina tokom aprila.

U proteklom četvoromesečnom periodu iskopano je 2.356.485 tona uglja, što je na nivou od 87 procenata u odnosu na bilasirane količine. Kada je reč o otkrivci za četri meseca rada rudarskom mehanizacijom angažovanom na okrivanju uglja orkopano je ukupno 13.877.941 kubik čvrste mase, što je za dva procenata biše od planom predviđenih količina za prvi kvartal ove godine. Ocenjujući ostvarene rezulate u prvom kvartalu ove godine, Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“ je rekao: – Kada je reč o proizvodnom procecu na ugljenom sistemu, na Površinskom kopu „Drmno“ u proteklom periodu nije bilo značajnih problema. Proizvodnja uglja prilagođena je potrebama rada i angažovanja termokapaciteta u Drmnu i Kostolcu i održavanju bilansiranih količina uglja na deponijama. U prvom kvartalu učinak sa rudarskim sistema, koji su angažovani na okrivanju uglja, odnosno otkopavanju jalovine je na nivou planiranih količina. Kako i brojke pokazuju, za prva četiri meseca otkopano je oko 13.900.000 kubnih metara jalovine ili za oko dva procenta više u odnosu na plan za pomenuti period. Što se remontnih aktivnosti tiče, objašnjava Horvat, napomenuo bih da je remont V BTO sistema (tračnih transportera i odlagača na ovom sistemu) praktično završen, ali i dalje ostaje problem sa kvarom reduktora radnog točka bagera „SRs 2000“ koji radi u okviru ovog sistema. Reduktor je skinut sa bagera, prenešen je u „PRIM“, gde je kompletno demontiran i urađena je defektaža svih delova.

Ugovorena je izrada mašinskih elemenata, nazubljenih vratila i spojnica za reduktor radnog točka bagera „SRs 2000“, a svi oštećeni ležajevi su odneti na reparaciju. Prema utvrđenim planovima, trebalo bi da do prve polovine juna pristignu svi delovi kada će se pristupiti montaži mašinskih sklopova reduktora, a do kraja pomenutog meseca očekuje se i da bager „SRs 2000“, koji radi u sklopu petog jalovinskog sistema, bude uključen u proizvodni proces otkrivanja uglja. Kvar na reduktoru radnog točka za nas u Direkciji za proizvodnju uglja znači da svakodnevno gubimo oko 50.000 kubnih metara jalovine, odnosno, za 2,5 – 3 meseca, koliko će ovaj bager biti u zastoju zbog pomenutog kvara. To znači 2,5 – 3 miliona kubika manje otkopane jalovine. Ostala rudarska mehanizacija radi prema utvrđenoj proizvodnoj dimanici. Ovogodišnje remontne aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“ odvijaju se prema unapredutvrđenoj dinamici. Od 12. maja, kako je planom i predviđeno, u remontu je rudarska mehanizacija i druga rudarska oprema koja je angažovana u sklopu četvrtog jalovinskog sistema.

Proizvodni proces na Površinskom kopu „Drmno“ tokom maja odvijao se u ekstremno teškim vremenskim okolnostima. U ovom mesecu karakteristična su dva teška perioda i to: od 9. do 15, u vreme velikih padavina i od 16. do 22. maja, u periodu izlivanja i poplavnog talasa reke Mlave, koja je pretila da poplavi termoenergetska i rudarska postrojenja. Tokom konstantnih padavina, radilo se onoliko koliko su tehnički uslovi dozvoljavali. Radilo se oprezno, smanjenim kapacitetom sa akcentom na očuvanju tehnoloških linija proizvodnje i povećenju stepena bezbednosti i zdravlja radnika na radu. Glavni problemi bili su: velika zavodnjenost gotovo svih jalovinskih etaža i lepljivost materijala koji se otkopavao sa rudarskim sistemima za otkrivanje uglja, kao i veliki dotok atmosferskih voda u oktopni prostor zbog kiše koja je neprekidno padala nekoliko dana. U vreme poplavnog talasa, jalovinski sistemi radili su smanjenim kapacitetetom, a iz bezbednosnih razloga, jedan dan, bageri angažovani na iskopavanju uglja i nisu radili jer su transportovani na više kote u istočni deo kopa. Sve ovo odrazilo se i na ukupan efekat rada rudarskih sistema tokom maja na kopu „Drmno“. U proteklom mesecu iskopano je 487.615 tona uglja, što je na nivou od 83 procenata u odnosu na bilans, ali u potpunosti je u skladu sa potrebama rada termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Drmnu i Kostolcu tokom kriznog perioda. Proizvodnja uglja stabilozovana je od 21. maja sa prosečnom dnevnom proizvodnjom od oko 20.000 tona, a 23. maja ujutru normalizovano je snabdevanje i termokapaciteta u Kostolcu, preko veznog transportnog sistema, tračnog transportera TV-2, koji je par dana u jednom delu bio pod vodom. Inače, za pet meseci rada iskopano je ukupno 2,84 miliona tona uglja, što predstavlja ostvarenje od oko 86 procenata u odnosu na plan.

Kada je reč o učinku na otkrivci tokom proteklog meseca okopano je 2,4 miliona kubika čvrste mase, što je za oko milion kubika manje u odnosu na majski plan, ali treba imati na umu i da tokom proteklog meseca nije bio u radu peti rudarski sistem za okrivanje uglja, koji stoji zbog problema sa reduktorom radnog točka na bageru „SRs 2000“. Ukupan petomesečni učinak rudarskih sistema za otkrivanje uglja je na nivou od oko 95 procenata u odnosu na petomesečni plan. Govoreći u apsolutnim brojevima ukupno za pet meseci otkopano je 16,3 miliona kubika čvrste mase. Na kraju trebalo bi pomenuti da su se na unutrašnjem odlagalištu, na odlagališnim etažama I, IV i III BTO sistema pojavile pukotine i nestabilnost tih etaža. Situacija sa nestabilnošću jednog dela jalovinskih masa na unutrašnjem odlagalištu kopa „Drmno“ svakonevno se prati i preduzimaju se mere za njegovu ubrzanu sanaciju, kazao je Goran Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari