Članovi Udruženja proizvođača „Stara Kosanica“ i „Rodni Glibaći“ iz MZ Kosanica postavili su silose za žitarice kapaciteta 100 kubika, ili oko 80 tona.


Projekat je realizovan uz pomoć donacije USAID-a preko CHF-a, a ukupna vrijednost donacije je veća od 29 hiljada evra, plus dodatni troškovi prevoza i montaže. Predsjednik Udruženja proizvođača „Stara Kosanica“ Veljko Petrović ističe da su silosi postavljeni u centru Kosanice i da je ovaj projekat finansirao USAID sa više od 25 hiljada evra, a ostalo su uložili članovi ova dva Udruženja, ali projekat ipak nije u potpunosti završen.

– Da bi mogli vršiti preradu žitarica, planiramo nabavku jednog mlina sa većim kapacitetom, kao i mašinu za pakovanje i vagu, ističe Petrović. Proizvođači iz Glibaća i Kosanice su nosioci proizvodnje žitarica na teritoriji opštine Pljevlja, a više od 20 proizvođača iz ove MZ uključeno je i u organsku proizvodnju žita, prvenstveno heljde i ječma što čini 90 odsto organske proizvodnje žita u Crnoj Gori. Oni su do sada imali problema sa skladištenjem žita jer su to uglavnom bili neuslovni objekti. Slaviša Petrović je rekao da su članovi udruženja „Rodni Glibaći“ ove godine zasijali oko 50 hektara žitarica i da će završetkom projekta imati bolje organizovanu prodaju svojih proizvoda.

– Smatram da ćemo lakše prodavati naše proizvode koji će biti smješteni u silosima, a i proizvodi će biti bolje zaštićeni kako od vlage, tako i od raznih štetočina, kaže Slaviša Petrović. Petrovići ističu da bi završetkom ovog projekta, bili prvi proizvođači u Crnoj Gori koji bi imali zaokruženu proizvodnju organskog brašna određenih žitarica, prvenstveno heljde. Organska proizvodnja žitarica kod nas je još u povojima, troškovi proizvodnje su od 30 do 50 odsto veći nego u konvencionalnoj proizvodnji, a prinosi mogu biti i do 50 odsto manji. Petrovići dodaju da je zbog toga, organska proizvodnja bez subvencija praktično neodrživa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari